Macron vekker sinne i USA: – Biden bør ringe Macron og spørre om han prøver å gjenvelge Trump

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. april 2023 | 03:30

Emmanuel Macron har havnet inn i en storm av kritikk etter at han sa at Europa ikke burde bli en «vasall» og må unngå å bli trukket inn i noen konflikt mellom USA og Kina over Taiwan.

Den franske presidenten kom med uttalelsene i et intervju på flyet sitt etter et tre dager langt statsbesøk i Kina, der han fikk en velkomst på rød løper av Kinas president, Xi Jinping – et show av pompøsitet som skremte noen europeiske Kina-observatører.

I en tale til journalister fra Les Echos og Politico sa Macron at Europa burde være en tredje makt i verdensordenen, sammen med USA og Kina. Mens kommentarene bekreftet Macrons langsiktige mål om «strategisk autonomi» for Europa, nemlig å unngå militære og økonomiske avhengigheter.

Hans bemerkninger om Taiwan vekket harme og alarm på begge sider av Atlanterhavet.

– Har vi [europeere] interesse av å få fart på temaet Taiwan? Nei. Det verste ville være å tro at vi europeere må være tilhengere av dette emnet og tilpasse oss en amerikansk rytme og en kinesisk overreaksjon, sa Macron ifølge Les Echos.

Han la til at det ville være «en felle for Europa» å bli fanget opp i kriser «som ikke er våre».

I et innlegg på sosiale medier med lenke til Politico-intervjuet sa den amerikanske republikanske senatoren Marco Rubio at hvis Macron snakket for hele Europa, da burde USA vurdere å fokusere sin utenrikspolitikk på å begrense Kina og la Europa håndtere krigen i Ukraina.

Les også: En president i fåreklær – fransk institusjonsvridning

Rubio, som tapte den republikanske presidentnominasjonen til Donald Trump i 2016, sa at han støttet amerikansk bistand til Ukraina, men hvis Europa skulle velge side over Taiwan, var det på sin plass med en revurdering:

– Kanskje vi i utgangspunktet burde si at vi skal fokusere på Taiwan og truslene som Kina utgjør, og dere håndterer Ukraina og Europa, sier Rubio.

Han grep også fatt i ansvarsfraskrivelsen fra Politico og sa at Macron hadde sagt «enda verre» ting før Élysée-redigeringene.

Wall Street Journal skrev i en lederartikkel at den franske presidentens «lite hjelpsomme kommentarer» ville undergrave USAs og Japans avskrekking mot Kina i det vestlige Stillehavet, samtidig som den oppmuntret amerikanske politikere som ønsket å redusere amerikanske forpliktelser i Europa. «Hvis president Biden er våken, bør han ringe Macron og spørre om han prøver å gjenvelge Donald Trump», skriver avisen.

Et parlamentsmedlem understreket at den franske lederen ikke snakket for EU. – Macron sier «Europa bør» og «vi europeere», men han snakker for Frankrike, han kan egentlig ikke snakke for Europa.

Le Pen slår knockout på Macron

mest lest