Støre støtter kritikk mot «offensiv» Giske: – Har ikke oppført seg bra

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. november 2022 | 13:12

Under torsdagens sending av NRK Debatten var Arbeiderpartiets krisemåling temaet. Denne uken fikk partiet 16,9 prosent i en måling. Høyre er nesten dobbelt så store.

Trond Giske måtte gå av som nestleder i 2017 og ble utestengt fra alle verv. Men nå har han startet lokallaget Nidaros sosialdemokratiske forum, som har vokst til Aps største med over 1000 medlemmer-

Og fra den plattformen har han rettet kritikk mot Aps ledelse. Det samme gjorde han på NRK Debatten, dit han var invitert til nettopp å snakke om Aps problemer.

– Det er ingen selvfølge at et parti skal overleve. De sosialdemokratiske ideene vil overleve. De er livskraftige og har stor oppslutning i det norske folk. Men når vi ikke får oppslutning til partiet er det fordi vi ikke klarer å formidle de verdiene og den ideologien godt nok og ikke klarer å forankre politikken i folks hverdag, sa Giske og fortsatte:

– Folk kjenner oss ikke igjen, det er det de forteller oss.

AUF-leder Astrid Hoem var med på sendingen, og benyttet anledningen til å rette hard kritikk mot Giske.

Hun kritiserte ham blant annet for å prøve å være en lederskikkelse på venstresiden.

– Jeg synes ikke det er Trond Giske som leverer fremtidens løsninger for Arbeiderpartiet, sa hun.

– Jeg er ikke uenig i noe av det Trond sier, men jeg mener han må erkjenne at han er en del av problemet med at mange har synes det har vært vanskelig å snakke om politikk de siste årene i arbeiderpartiet, sa hun i Debatten og mente Giske «skadet» partiet med sine utspill.

– Hun har mye rett

Statsminister Jonas Gahr Støre kunne eller ville ikke stille på Debatten torsdag kveld, men han kom til Politisk Kvarter fredag morgen.

Der ga han Hoem støtte i kritikken av Giske.

– Er det slik at folk i Arbeiderpartiet ikke tør ta debatten så lenge Giske er med? spurte programleder.

– Jeg tror hun har mye rett, svarte Støre. – Jeg forstår det Astrid Hoem sier på vegne av unge mennesker men også mange andre i Arbeiderpartiet. Vi har en ganske vond sak bak oss og det er ikke noe poeng å glemme den. Giske gikk av som nestleder og han stilte ikke opp som leder i Trøndelag på grunn av saker som handler om hvordan man oppfører seg i Arbeiderpartiet, sa Støre om sin tidligere nestleder.  

Han mente videre at Hoem var «modig» som tok det opp slik hun gjorde.

Han mente også AUF-lederen «snakket å vegne av flere enn seg selv». Han sa også at i slike tider så man hvem som var en del av laget, og hvem som «sto på utsiden» og ikke tok ansvar. «Det er noe man fpr med seg,» sa Støre med henvisning til Giske.

Støre benektet på direkte spørsmål om han hadde en «livslang uvenn i Trond Giske».

Giske sier til VG fredag morgen at han ikke vil gå inn i en persondebatt.

– Politikk skal handle om folk, om å gjøre deres hverdag bedre, ikke om politikerne. Aps vei til ny tillit er å være nær folk, og vise at vi slåss for deres trygghet, for at de skal klare regninger, ha en trygg jobb og en pensjon som ikke spises opp av prisstigning. Og så må vi ta folks meninger på alvor, slik vi gjør i Nidaros sosialdemokratisk forum. Jeg kommer til å kjempe for å løfte de sosialdemokratiske verdiene for fremtiden, og ikke bruke tiden på intern personstrid, sier Giske.

– Tar det personlig

Støre sa videre at han var «nedslått» av de dårlige målingene og at partiet måtte gå «grundig i seg selv».

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Mener Giske «hakker» på Ap-ledelsen: – Merkelig at Trond nå prøver å være en slags lederskikkelse på venstresiden

mest lest