Washington Post navngir mannen de hevder sto bak Nord Stream-sabotasjen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. november 2023 | 20:37

En høytstående ukrainsk militæroffiser, oberst Roman Chervinsky, spilte en nøkkelrolle i bombingen av Nord Stream-gassrørledningen i september 2022, hevdes det i en artikkel i Washington Post.

Ifølge kilder med kjennskap til operasjonen var Chervinsky ansvarlig for logistikken bak angrepet, hvor et team brukte dykkerutstyr til å plassere sprengladninger på rørledningene. Dette førte til store lekkasjer i rørledningene som strømmer fra Russland til Tyskland under Østersjøen.

Chervinsky handlet under ordre fra høyere ukrainske tjenestemenn, inkludert general Valery Zaluzhny som er leder for de militære styrkene.

Chervinsky, som har tjenestegjort i både Ukrainas militære etterretning og sikkerhetstjeneste, er nå fengslet i Kiev, anklaget for maktmisbruk i en annen sak. Hans involvering i Nord Stream-bombingen motsier offentlige fornektelser fra Ukrainas president Volodymyr Zelensky om landets involvering.

Les også: WSJ: CIA advarte Ukraina mot å sprenge Nord Stream-rørledningene

Ifølge etterretning fra CIA, var Zelensky sannsynligvis ikke informert om operasjonen, som ble planlagt og utført under Zaluzhnys direkte kommando.

Nederlandske og amerikanske etterretningsbyråer hadde tidligere fått indikasjoner på Ukrainas planer om å angripe rørledningen. CIA hadde advart mot operasjonen, men angrepet ble likevel utført noen måneder senere, med de samme grunnleggende elementene i planen. Zaluzhny har benektet direkte kjennskap til angrepet i samtaler med amerikanske tjenestemenn etter eksplosjonene.

På sosiale medier møtes artikkelen med skepsis.

Det har tidligere blitt hevdet at en slik operasjon ikke kunne bltt utført kun fra en seilbåt.

Journalisten Seymour Hersh har hevdet at sprengningen ble utført av amerikanske og norske spesialstyrker.

Også det har blitt møtt med skepsis.

mest lest