Forsøkte å smugle flere tusen liter brennevin og sigaretter fra Sverige til Norge

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 11. desember 2022 | 18:03

Forholdet ble ansett som grovt, sett i relasjon til den høye avgiftsunndragelsen.

Medio juli 2022 ble en polsk trailersjåfør (32) anholdt av politiet på Svinesund på inn i Norge. Dette etter at tollvesenet hadde avdekket 2.921 liter brennevin og 10.000 stk. sigaretter skjult i vogntogets lasterom.

Sjåføren (heretter benevnt som siktede), forsøkte å passere tollstedet i rødt deklarasjonsfelt uten å oppgi eller fremlegge alle varene for tollkontroll.

Den totale avgiftsunndragelsen utgjorde kr 1.338.504, -.

DOM
30. september 2022 ble siktede fremstilt for pådømmelse i Søndre Østfold tingrett. Han ga en uforbeholden tilståelse, og samtykket i at straffesaken ble avgjort ved tilståelsesdom.

Påtalemyndigheten foreslo at passende straff ble satt til fengsel i ett år, inndragning av smuglervarene samt tap av førerretten i Norge for alltid.

Tingrettsdommer, Svein Magnussen, mente at siktede skulle dømmes for grovt uaktsom overtredelse av tolloven.

Samtidig ble det vektlagt at siktede uten forbehold hadde tilstått lovbruddet, noe som betraktelig lettet iretteføringen av saken. Videre ble også siktedes personlige og familiære forhold hensyntatt.

Retten besluttet at straffen ble satt til fengsel i ti måneder, med fradrag av 88 dager i varetekt.

I tillegg, ble siktede i tre år fradømt retten til å føre motorvogn i Norge, da det var en klar sammenheng mellom bruken av motorvogn og den straffbare handlingen.

Smuglergodset ble selvfølgelig inndratt til fordel for statskassen.

Fikk redusert straff fordi han var flyktning fra Syria (+)

mest lest