Prisene steg i november: – Tryggere på at Norges Bank holder rentene i ro

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. desember 2023 | 09:17

Konsumprisindeksen (KPI) steg 4,8 prosent fra november 2022 til november 2023. Dyrere strøm forklarer det meste av oppgangen i tolvmånedersveksten i KPI fra oktober til november. KPI-JAE steg 5,8 prosent i samme periode.

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en rapport mandag.

KPI steg 0,5 prosent fra oktober til november. Sammenlignet med november i fjor, det vil si tolvmånedersveksten i KPI, var prisene 4,8 prosent høyere. Dette er en tolvmånedersvekst som er 0,8 prosentpoeng høyere enn i oktober. Det er hovedsakelig økte strømpriser som forklarer denne oppgangen , skriver SSB.

– Kaldt vær og høyt strømforbruk, særlig i andre del av november, bidro til høyere strømpriser denne måneden. Oppgangen fra oktober til november i år var langt kraftigere enn på samme tid i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI godt opp, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder i Statistisk sentralbyrå.

Blant varegruppene som falt i pris fra oktober til november finner vi elektronikkvarer, møbler og flybilletter.

Betalt husleie økte med 0,2 prosent fra oktober til november.

– Tolvmånedersveksten for husleiene fortsetter dermed å tikke oppover og var på 4,5 prosent i november. Dette en uvanlig sterk vekst, og vi setter dette i sammenheng med at mange løpende leiekontrakter har fått leien justert opp med høy vekst i KPI, mens høyere rentekostnader har ført til at leienivået for nye kontrakter også har økt, sier Kristiansen.

Tallene fra SSB er velkomne, mener sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Når du ser dette opp mot signalene fra realøkonomien så er jeg nå tryggere på at Norges Bank holder rentene i ro denne uken, sier han til TV 2.

mest lest