Stoltenberg bønnfaller USA og EU: – En tragedie for Ukraina og farlig for oss

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. desember 2023 | 12:01

Dersom USA og EU ikke sikrer godkjenning for ytterligere milliarder til Ukraina, vil det ha alvorlige konsekvenser og utgjøre en betydelig seier for Russland, advarer Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– Jeg er fortsatt trygg på at det vil komme støtte fra USA, men det er ikke bra at dette tar tid og skaper usikkerhet. For USA er den aller største bidragsyteren til Ukraina. Paradokset er at det er et stort flertall i kongressen for å støtte Ukraina, men det har nå blitt sammenvevd med et innenrikspolitisk spørsmål, sier Stoltenberg til Dagens Næringsliv.

Senatet i USA avviste onsdag president Joe Bidens foreslåtte hjelpepakke på 60 milliarder dollar til Ukraina, til tross for advarsler fra Det hvite hus om at det kunne resultere i en seier for Russlands president Vladimir Putin.

Republikanerne vil ikke godkjenne hjelpepakken med mindre det innføres ytterligere tiltak mot ulovlig innvandring.

– Men vi ser den samme usikkerheten i EU?

– Det er ikke bra det heller, og det øker usikkerheten. Men vi må også huske at Ukraina allerede har vunnet store seire. Vi startet i februar i fjor med å frykte at Russland ville ta kontroll over Kyiv. Nå er slaget om hovedstaden, Kharkiv og Kherson vunnet, Ukraina har overlevd som selvstendig nasjon, og Putin er påført et strategisk nederlag, sier Stoltenberg til DN.

Les også: Stoltenberg om Ukraina: – Vi må være forberedt på dårlige nyheter

Nato-sjefen utelukker ikke muligheten for at Putin på nytt kan gå til offensiven hvis støtten fra Vesten reduseres.

– Det vil være skjebnesvangert og en stor seier for Putin, som vil øke mulighetene for at de russiske styrkene igjen kommer på offensiven og tar mer land. Det vil være en tragedie for Ukraina og farlig for oss. Derfor gjør jeg alt jeg kan for å sikre fortsatt støtte, sier han til avisen.

mest lest