Bekymret etter prisfall på sjokolade – vurderer nye avgifter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. februar 2023 | 02:42

Prisen på sjokolade har falt med over 17 prosent på seks år, nå vurderer regjeringen nye avgifter.

– Det er sterkt bekymrende at usunne matvarer blir billigere mens sunne matvarer blir dyrere, vi vet at dette er uheldig for folkehelsen, sier statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at prisen på spisesjokolade har gått nedover i flere år i Norge. I desember i fjor nådde sjokoladen sitt laveste prisnivå siden 2016.

Bjørkholt forteller at de er opptatt av at de sunne valgene løftes fram, og at det gjøres enklere å velge sunt.

Regjeringen jobber for tiden med Folkehelsemeldingen, som kommer denne våren, og Bjørkholt sier det vil bli vurdert å øke avgiftene på sjokolade.

Les også: Vil forby salg av store sjokoladeplater og poser med potetgull

Solberg-regjeringen fjernet avgiften på sjokolade- og sukkervarer i 2021 etter initiativ fra Frp. Arbeiderpartiet stilte seg positive til å innføre en ny avgift for å erstatte sukkeravgiften, før valget i 2021.

– Arbeiderpartiet ønsker en sukkeravgift som bedre treffer formålet, nemlig redusert sukkerinnhold, sa Arbeiderpartiets daværende helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol til Aftenposten.

Senterpartiet er blant dem som har markert motstand mot en ny sukkeravgift, og begrunnet dette med fare for økt grensehandel.

De siste seks årene har de generelle matvareprisene økt med 11 prosent, mens sjokoladeprisen har falt med 17, 7 prosent.

– Norge, den siste sovjetstaten

mest lest