Landsbygda valgte Stubb til ny president

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 12. februar 2024 | 11:24

Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet er blitt valgt til Finlands 13. president. Han opprettholdt ledelsen i meningsmålingene fra første runde helt til slutt.

Kun 3,2 prosentpoeng skilte ham fra Pekka Haavisto fra Miljøpartiet De Grønne, som endte på en andreplass. Dette skriver den finske statskanalen yle.

Stubb fikk 98 663 stemmer mer enn Haavisto, et tall som tilsvarer antallet stemmeberettigede i Lahti.

Valget ble avgjort utenfor storbyene

I storbyene hadde Haavisto størst oppslutning, men forskjellen mellom ham og Stubb var mindre i prosentvist uttrykk enn i faktiske stemmetall.

Stubb var klart foretrukket i landlige områder og mindre byer.

Siden et flertall av stemmene kommer fra storbyene, er det essensielt å vinne gunsten til velgerne der. Imidlertid var stemmefordelingen i byene så tett at valgutfallet ble bestemt av stemmer fra utenfor byene denne gangen.

Et historisk jevnt løp

Med en differanse på 3,2 prosentpoeng mellom Alexander Stubb og Pekka Haavisto, var dette en av de tetteste andre valgrundene. 

Det tilsvarende skjedde i 2000, da Tarja Halonen vant over Esko Aho med en enda større margin.

Forskjellen denne gangen var det imidlertid enda færre stemmer som skilte kandidatene, kun 98 663 sammenlignet med Ahos tap mot Halonen med 103 729 stemmer.

Det direkte valgsystemet med mulighet for to valgrunder har vært på plass siden 1994. I denne perioden har vinneren av første runde alltid oppnådd presidentskapet.

En slik vending, hvor andreplassen i andre runde har overgått lederen fra første runde, har aldri skjedd før. Og det gjentok seg ikke denne gangen heller.

mest lest