PST: Økt trussel for islamistisk terror

Avatar photo
Publisert 12. februar 2024 | 16:29

Grupper knyttet til Afghanistan kan utgjøre en trussel mot europeiske land, opplyser PST, som også vurderer terrortrusselen mot Norge som skjerpet i 2024 sammenlignet med i fjor.

– Trusselen fra ekstrem islamisme er nå høyere: Det er mer sannsynlig at terrorangrep vil kunne skje her i 2024. Grupper som knyttes til Afghanistan kan medføre en trussel mot europeiske land, sier PST-sjef Beate Gangdal til VG.

IS-grenen i Afghanistan, IS-Khorasan (ISKL), er ansett som den mest alvorlige trusselen.

Ifølge FN er ikke IS-Khorasan en veldig stor bevegelse. De anslår at de har mellom 2000 og 3000 mann i Afghanistan. De har imidlertid satt i gang produksjon av rekrutterings-video og propaganda i stor skala.

– IS-Khorasan er trolig den islamistiske terrororganisasjonen som har den største evnen til å koordinere angrep i vesten. De forsøker nå å skaffe seg fotfeste i Europa. Det er en organisasjon det er all mulig grunn til å følge godt med på, sier E-sjef Nils Andreas Stensønes til VG.

PST mener to årsaker til høyere trussel fra ekstrem islam er koranbrenninger og Israels krig mot Hamas.

– Selv om Sverige har fått langt større oppmerksomhet rundt koranbrenninger som har skjedd der, så er dette også noe som foregår i Norge. Sverige er dessuten nevnt av terrororganisasjoner som et prioritert mål. Det er ikke tilfelle for Norge, men dette kan endre seg raskt, sier Gangås til VG.

Les også: PST: Kinesiske militære forskere jobber i Norge

PST-sjefen mener det er godt begrunnet at det svenske sikkerhetspolitiet Säpo derfor vurderer terrortrusselen som høyere enn PST gjør i Norge.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til VG at konflikten mellom Hamas og Israel, er et viktig trendbrudd som kan øke faren for terror i Europa.

– Bilder fra Vestbredden brukes i propagandaen. Det er et historisk høyt trusselbilde mot jødiske personer og interesser, men også mot kristne i Europa, sier Ranstorp til VG.

Ifølge PST vil en eventuell terrorhandling i Norge fra ekstrem islam «sannsynligvis utføres av én eller få gjerningspersoner. Ideologiske føringer og propaganda tilsier at sivile folkemengder, institusjoner og personer som oppfattes å fornærme religionen islam, samt uniformert politi- og forsvarspersonell, oftest vil utpekes som mål for angrep i Vesten.»

mest lest