Staten betalte 341 mill for slankesprøyter i fjor: – Svindel, sier overlege

Avatar photo
Publisert 12. februar 2024 | 21:20

Tusenvis av nordmenn har fått diabetesmedisin dekket av staten for å slanke seg. Det kostet norske skattebetalere 341 millioner kroner i fjor, ifølge en oversikt fra Aftenposten.

Medisinen Ozempic er mye brukt for vektreduksjon, selv om den bare er godkjent for behandling av diabetes type 2.

Flere norske leger har skrevet ut medisinen på blå resept til pasienter uten diabetes, nettopp for at de skal gå ned i vekt. Dette er kostbart for staten og gjør det vanskelig for diabetikere å få tak i medisinen.

Regelverket rundt Ozempic er uklart og strengt, ifølge Allmennlegeforeningen. Flere leger har misforstått kravene. Foreningen mener det er behov for å tydeliggjøre vilkårene.

Over 64.000 nordmenn fikk til sammen 1,4 milliarder kroner dekket av staten for diabetesmedisin på blå resept i 2023. Det er mer penger enn staten bruker på noen annen medisin.

Aftenpostens analyse viser at 15.900 av disse fikk medisinen på folketrygdens regning, uten at de oppfylte kravene.

Tall fra Helsedirektoratet viser at norske leger har skrevet ut Ozempic til en verdi av 341 millioner kroner til disse personene.

Avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet sier til avisen at dette er brudd på regelverket.

– Når hele 25 prosent av pasientene ikke bruker Ozempic i kombinasjon med noen av disse legemidlene, er det i strid med regelverket og ikke riktig bruk av det offentliges midler.

Professor Jøran Hjelmesæth er en av landets fremste fagpersoner på fedme og overvekt. Han sier til Aftenposten at det er svært kritikkverdig at leger bryter regelverket.

– Det blir en slags svindel av trygdevesenet, sier han til avisen.

Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen, erkjenner at ting ikke har vært i tråd med regelverket. Men han trekker frem to grunner til den omfattende feilforskrivingen:

  • Regelverket kan være uklart. Flere leger kan ha misforstått kravene. Dette gjelder særlig hvorvidt Ozempic må gis sammen med andre diabetes-medisiner.
  • Regelverket er strengt. Ozempic er et effektivt legemiddel. Leger møter mange pasienter som kan få bedre helse ved å få medisinen på blå resept. Derfor kan bruken være forståelig ut fra medisinske vurderinger.

Legene som ble kontrollert av Helfo, forklarer den ulovlige praksisen slik:

  • Noen pasienter ville ikke hatt råd til medisinen uten blå resept.
  • Omsider var det et legemiddel tilgjengelig som fungerte godt.
  • Legene var «overbevist om at legemiddelet ville bli godkjent for fedmebehandling».
  • Flere sa at de følte press fra pasienter om å gi det ut på blå resept.

mest lest