– Hvis jeg bare kunne gå tilbake i tid til 2018 og vist meg selv disse bildene. Dette er ikke gledestårer. Her fôrer jeg min datter for første gang. Hun er bare 40 minutter gammel på dette bildet, skriver Daisy Strongin i et innlegg på X.
Strongin er en 25 år gammel kvinne fra USA med to barn. Da hun var 18 år, begynte hun å ta testosteronsupplement. Hun identifiserte seg nemlig som mann, og ønsket å bekrefte denne forestillingen med medisinske inngrep.
To år senere, da hun var 20 år gammel, opererte hun bort brystene sine. Det er bakgrunnen for bildene hun nå har delt av seg selv med sitt nyfødte barn som hun ikke er i stand til å amme.
Tidlig i 2019 begynte hun å føle seg sliten og lei av å hele tiden gå å tenke på eget kjønn og kjønnsidentitet. Det var begynnelsen på hennes «reversering» tilbake til å leve som kvinne. I dag omfavner Daisy sitt biologiske kjønn, og har lagt trans-perioden bak seg.
På det sosiale mediet X skriver Strongin at behandlingen hun gikk gjennom er umulig å reversere. Derfor kan hun aldri oppleve det å amme sitt eget barn.
– Det er ingen operasjon som vil kunne fikse dette, skriver hun.
Den populære psykologen Jordan Peterson har delt innlegget fra Daisy på X. Han har lenge engasjert seg for transfenomenet, og stiller seg sterkt kritisk til at leger og andre fagpersoner opererer unge mennesker med friske kropper kun fordi de tror de er trans.
– Alle dere medfølende slaktere der ute. Hva tenker dere om dette? Vennlig hilsen, Satan, skriver Peterson.
Her i Norge er det også personer som har gått ut offentlig og fortalt sine historier om hvordan de en gang identifiserte seg med det motsatte kjønn, og at de etter hvert angret på å ha undergått medisinske og kirurgiske inngrep.
Les: Norske Alexander åpner opp: Angrer på kjønnskorrigerende behandling (+)
Les: Norske Anniken: – Når jeg tenker på at jeg ville skifte kjønn, blir jeg kvalm
I forbindelse med at norske Alexander Linkowski kom ut i fjor sommer og fortalte at han angrer på å ha operert bort kjønnsorganet sitt, kom Rikshospitalets professor Kim Alexander Tønseth på banen med en uttalelse.
Tønseth kunne fortelle at det er et stort problem i Norge at ulike aktører igangsetter behandling av personer som opplever kjønnsinkongruens og som ønsker medisinsk eller kirurgisk behandling av kroppen med minimal eller ingen utredning i forkant.
– Det er ikke tvil om at det er for mange som angrer. Det er betydelige mørketall som ikke kommer frem i noen statistikk, sa Tønseth til VG i fjor.
Han viser til tall og reportasjer fra utlandet, samt egen erfaring.
– Rikshospitalet har blitt kontaktet av flere helseforetak, hvor pasienter har henvendt seg for å få utført reverserende kirurgi etter behandling som er gjennomført andre steder enn hos oss, sa Tønseth.
Les også: Transdokumentar vekker oppsikt
Han er bekymret over hvor mange som gjennomgår medisinsk behandling de senere vil angre på.
– For å redusere andelen som angrer, må utredningsprosessen være grundig og over tid, slik at det bekreftes at tilstanden er permanent og at pasienten har nytte av hormoner og kirurgi.
Les også: Hjerteskjærende video: Jente (18) angrer på kjønnsskifte
Tønseth har uttalt til VG at Rikshospitalet har satt som mål at under én prosent av de som utredes hos de skal ende opp med å angre på oppstart av hormoner og kirurgi.