Oslo-elever bankes opp på skoleveien: – Jeg vet de har kniver

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. april 2023 | 06:40

Mange skole-elever opplever sitt eget skolemiljø som direkte farlig, ifølge Dagsavisen.

– Mange videregåendeelever opplever dessverre ikke skolen sin som et trygt sted å være, sier elevombud Sofie Haug Changezi til Dagsavisen.

– Ombudene er også kjent med at elever ikke tør å komme på skolen, og etter hvert har sluttet eller byttet skole som en direkte konsekvens av å bli utsatt for vold og trusler i skolens nærmiljø, fortsetter hun.

Onsdag blir «Årsrapport 2022» fra Elev- og lærlingombudet og mobbeombudet i Oslo, lagt fram i kultur og utdanningsutvalget i Oslo bystyre.

Den beskriver den dystre situasjonen ved Oslos videregående skoler.

Changezi forteller til Dagsavisen at både elever, lærere, foreldre og skoleledere forteller om en skolehverdag som mange elever opplever som direkte farlig eller truende.

En rektor ved en av Oslos videregående skoler, gir i rapporten uttrykk for at vold mot elever nærmest er blitt noe hverdagslig:

«Hvis man har fått vite at en elev har blitt banket opp på vei hjem fra skolen, så er det så vidt at pulsen går opp, for dette hører vi jo om nesten hver dag».

«Jeg vet at de har kniver i skapene på skolen, og det gjør meg redd,» sier en elev ved Oslos videregående skoler.

I årsrapporten fra elevombudet i Oslo forteller elever om en skolehverdag preget av klikkdannelser, hierarki og uthenging i sosiale medier.

Changezi forteller videre at elevene opplever at skoleansatte bagatelliserer hendelser.

– Jenter helt ned i 13-årsalderen oppsøker overgrepsmottaket

mest lest