Tyskland legaliserer cannabis – med restriksjoner

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. april 2023 | 21:32

Det vil være lov til å dyrke og konsumere begrensede mengder privat eller anskaffet på medlemsklubber innen utgangen av året

Men dette er mindre fritt enn de opprinnelige planene om å tillate salg av cannabis i butikker og apotek, skriver The Guardian.

«Den tidligere cannabispolitikken har mislyktes,» sa helseminister Karl Lauterbach da han presenterte den tyske regjeringens nye tofasetilnærming til legalisering av cannabis på en pressekonferanse i Berlin. «Nå må vi gå nye veier.»

Etter en modell som ble utviklet i Spania, forutsetter den innledende fasen etableringen av «sosiale cannabisklubber», som hver er begrenset til 500 medlemmer og bare vil være tilgjengelig for de som bor i Tyskland.

Medlemmer på 21 år eller eldre vil lovlig kunne få opptil 25 g cannabis på en dag fra disse klubbene, opptil 50 g i måneden. For de i alderen 18-21 år er månedspengene begrenset til 30 g. Det er forbudt å konsumere urten i klubbens lokaler.

I henhold til den tyske regjeringens forslag ville det heller ikke lenger være ulovlig for voksne å dyrke rekreasjons cannabis i sitt eget hjem, med hjemmedyrking av opptil tre «kvinnelige blomstrende planter» tillatt.

En andre fase, begrenset til fem år, vil tillate en rekke byer og kommuner over hele Tyskland å gi «spesialistbutikker» lisens til å selge rekreasjons cannabis som en del av et pilotprogram som ligner de i noen amerikanske stater og Canada.

Onsdagens kunngjøring representerer en betydelig utvanning av de ambisiøse planene for en landsdekkende legalisering Tyskland presenterte i oktober i fjor, som Lauterbach hadde hyllet som «en modell for Europa».

Flertall i Norge for å legalisere cannabis

mest lest