USA tviler på rask ukrainsk seier

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. april 2023 | 09:04

De høyt klassifiserte dokumentene fra det amerikanske forsvarsdepartementet som er delt på sosiale medier de siste dagene, gir et pessimistisk syn på Ukrainas militære kapasiteter i tiden fremover.

Dokumentene, som ser ut til å stamme fra februar og mars, beskriver mange av Ukrainas oppfattede militære mangler mens Kyiv forbereder seg på en vårens motoffensiv mot Russland, skriver CNN.

Flere av de klassifiserte dokumentene advarer om at Ukrainas mellomdistanse luftforsvar for å beskytte frontlinjetropper vil bli «fullstendig redusert innen 23. mai», noe som tyder på at Russland snart kan ha luftoverlegenhet og at Ukraina kan miste evnen til å samle bakkestyrker i en motoffensiv.

Les også: Egypt planla i hemmelighet å forsyne Russland med 40.000 raketter

Dokumentene understreker også problemer med Russlands egen militæroffensiv, og spår at resultatet vil bli en fastlåst situasjon mellom de to sidene i overskuelig fremtid.

«Russlands utmattelseskampanje i Donbas-regionen er sannsynligvis på vei mot en fastlåst situasjon, og forpurrer Moskvas mål om å erobre hele regionen i 2023», heter det i et av de hemmeligstemplede dokumentene.


Det ukrainske militæret forbereder seg på en mulig tilbaketrekning fra Bakhmut, skriver nyhetsbyrået AFP.

De har besøkt ukrainske soldater som graver nye skyttergraver for en ny forsvarslinje utenfor Bakhmut.

Russland har den siste tiden gjort fremskritt i og rundt den utbombede byen i Donbas-regionen, som har vært åsted for noen av de blodigste kampene i krigen.

Ifølge AFP frykter Ukraina at et nederlag ved Bakhmut kan gjøre andre viktige byer i Donbas sårbare, deriblant Slovjansk og Kramatorsk.

Ifølge lederen for den russiske leiesoldathæren Wagner-gruppen kontrollerer de og russiske soldater nå 80 prosent av Bakhmut.

Frykter Ukrainas drone-overtak snart er over

mest lest