Hegnar: Elektrifisering er kortslutning

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. august 2023 | 08:54

Regjeringens vedtak om elektrifisering av gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest er uhyre svakt begrunnet.

Det skriver Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar i en lederartikkel.

– Dette bygger på en kortslutning. For å gi Melkøya strøm fra land, må det investeres 13 milliarder kroner i første omgang, skriver Hegnar.

Han mener hvis det ikke brukes gass til å drifte gassanlegget, slik som i dag, «vil denne gassen bli solgt til utenlandske kunder, og CO2-utslippene blir de samme på global basis».

– Nå skal det i stedet brukes strøm fra fornybar produksjon av kraft. Det vil kreve enorme mengder strøm og være kolossalt kostbart, og Finnmark har god grunn til å lure på om kraftproduksjonen blir stor nok, mener Hegnar.

Senterpartiets landsmøte sa nei til Equinors plan for å elektrifisering av Melkøya i vår. Tirsdag sa regjeringen ja. Flere lokallag i senterpartiet med kollektiv utmelding fra partiet.

– Jeg tror ikke Trygve skjønner alvoret. Han virket stolt over å presentere «en gavepakke» til Finnmark. Dette er så alvorlig at jeg mener han må gå av som leder, sier Tor Mikkola, førstekandidat i Nordkapp Sp til Dagbladet.

Det eksisterende gasskraftanlegget skal nedlegges sier Equinor, som søkte om elektrifiseringen.

– Vi tror ikke at dagens gassanlegg er fjernet i 2030, og nok ny strømproduksjon vil garantert ikke være på plass. Er Alta og Fosen allerede glemt? Spør Hegnar.

Elektrifiseringen vil legge beslag på enorme mengder strøm: Equinor har søkt om å få bruke inntil 3,6 terawattimer i året. Det vil kreve en storstilt utbygging av strømnett, som også kan ende med konflikt med samenes reindrift i området.

– Stridsspørsmålet i dag og i alle dager lenge etter 2030, er om en økning av kraftproduksjonen i Finnmark blir minst like stor som den strømmen som går med til elektrifiseringen, skriver redaktøren.

Opprør i Finnmark Senterparti: – Folk er helt oppgitt og sjokkert

mest lest