Klart flertall: Unge svensker flokker til SD og Moderaterna

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. september 2022 | 21:45

I Norge har man blitt vant med en situasjon hvor de unge heller mer mot sosialistiske partier enn de mer voksne og eldre. Men så er ikke lenger tilfelle i Sverige. Både skolevalg og statistikk for velgere mellom 18-21 år viser at særlig Moderaterna, men også SD er langt mer populære blant de unge enn de er hos eldre.

Det er tall hentet fram på SVTs hjemmesider som viser dette.

På landsmålingen er Socialdemokraterna størst med over 30 prosent. Blant de mellom 18-21 får de bare 20 prosent. Og i skolevalget som ble publisert mandag får de bare 16 prosent. Moderaterna derimot, som fikk 19,1 prosent på landsbasis, fikk 26 prosent blant de mellom 18-21 år og de fikk 27 prosent i skolevalget.

Skjermbilde SVT velgere mellom 18-21 år.

Det betyr at den borgerlige blokken, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristeligdemokraterna (KD) og Liberalerna (L) fikk hele 62 prosent i skolevalget og 58 prosent blant de mellom 18-21 år. På landsbasis over alle grupper fikk de samme partier drøyt 49 prosent.

Svensk skolevalg. Skjermbilde Samnytt

Utviklingen de siste åren har vært klar. På dette skjemaet ser man utviklingen over tid i gruppen 18-21 år. Moderaterna og SD vokser, mens Socialdemokraterna går kraftig tilbake.

Skjermbilde SVT

Det er blant de over 65 år at den sosialistiske blokken er størst. I den velgergruppen får Socialdemokraterna 38 prosent.

Andre vesentlige skillelinjer går mellom kvinner og menn. Hvis det hadde vært opp til menn alene å bestemme, ville 56 prosent av mandatene gått til den borgerlige blokken. SD fikk hele 26 prosent av de mannlige stemmene. Blant kvinnene stemte bare 16 prosent på SD og den sosialistiske blokken ville blitt klart størst hadde kvinnene alene fått bestemme.

Hver tredje barn som fødes i Sverige nå har en utenlandsk mor, melder Samnytt. Det er grunn til å tro at dersom tallene i skolevalg og blant de mellom 18-21 hadde vært brutt ned på svensk vs. utenlands opphav ville tallene vært enda tydeligere når det gjelder dreiningen over til Moderaterna og SD. Unge med innvandrerbakgrunn vil trolig i større grad ha stemt til venstre.

Det er de unge svenskene som først og fremst opplever konsekvensene av den høye innvandringen, og det er disse politikkfelt den borgerlige blokken på høyresiden markerer seg på i restriktiv retning.

Tendensen kan være interessant også for utviklingen i norsk politikk i årene som kommer. En mulig forsmak kom i skolevalget i 2021 der Frp hadde fremgang og ble størst på borgerlig siden med 13,9 prosent.

Men totalresultatet i det norske skolevalget bekreftet likevel tidligere tendenser og antakelser om unges preferanser. Det helte klart i favør de sosialistiske partiene sammenliknet med resultatet i selve valget.

Norge har ennå ikke svenske tilstander. Heller ikke i politikken.

Svenskene er i ferd med å våkne opp. Men til hva?

mest lest