Freyr kjøpte tjenester for 100 mill. hos broren til konserndirektør

Avatar photo
Publisert 12. november 2023 | 16:49

Det statsstøttede selskapet bak batterifabrikken i Mo i Rana har brukt over 100 millioner kroner på tjenester fra konsulentselskapet Metier, som drives av broren til en av direktørene i Freyr. Det skriver Helgelands Blad.

I Freyrs årsrapport for 2022 kommer det frem at totalkostnadene for batteriselskapet på tjenestene fra Metier i 2022 og 2021 var på totalt 117 millioner kroner.

Einar Kilde er konserndirektør for prosjektgjennomføring i Freyr. Mens broren, Halvard Kilde, er både daglig leder og styreleder for den norske avdelingen til det britiske konsulentselskapet Metier.

Metier omsatte for nesten én milliard kroner i fjor, og satt igjen med et overskudd på 65 millioner kroner ved årsslutt. Det utgjør en resultatvekst på 35 prosent fra året før.

Driftsdirektør Jan Arve Haugan i Freyr sier til Finansavisen at Einar Kilde erklærte seg inhabil i starten av prosessen og deltok ikke i valget av samarbeidspartner da selskapet valgte å bruke Metier.

Haugan legger til at de er ekstra oppmerksomme på mulige interessekonflikter ved innkjøpsprosesser.

Enorme lønninger til ledelsen

Freyr bruker ikke bare mye penger på konsulenter. De gir også skyhøye lønninger til ledelsen i selskapet.

Ifølge Finansavisen har tre sjefer på to år fått 125 millioner kroner i honorar, inkludert opsjoner, mens styret i fjor forsynte seg med 60 millioner i samlet honorar.

Avisen skriver og at den nye toppsjefen Birger Steen, som ble ansatt i august, vil tjene 7 millioner kroner i året, før bonuser.

– Som et børsnotert selskap på NYSE med internasjonale medarbeidere fra mer enn 30 land er vårt mål å være konkurransedyktige. Både ledelseskompensasjon og styrehonorarer i Freyr er på nivå med eller under sammenliknbare selskaper på NYSE, sier Haugan til Finansavisen.

Struper investeringene i Norge

Etter at Freyr la frem tallene for tredje kvartal, har selskapet blitt slaktet på børsen. De har stupt nesten 60 prosent den siste uken.

I kvartalsrapporten kommer det frem at selskapet planlegger å kutte kraftig i investeringene i batterifabrikken deres i Mo i Rana i 2024. Freyr har frem til å nå investert 4 milliarder kroner i anlegget, og har rundt 400 ansatte i Norge.

Freyr hevder i rapporten at rammebetingelsene for å drive med batteriproduksjon er langt bedre i USA og Canada enn i Europa og Norge.

«Norge og Europa har foreløpig ikke kommet med et konkurransedyktig tilsvar til amerikanernes Inflation Reduction Act (IRA), eller tilsvarende insentiver fra Canada,» heter det i rapporten.

Les også: Lederne har blitt søkkrike i det statssubsidierte «eventyret»: Reiser spørsmål om hvordan offentlige midler blir brukt

Freyr skriver at de har mottatt 183 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge og Enova for å satse i Norge. Selskapet har også blitt lovet en lånegaranti, og et mulig lån fra Eksfin, på opp mot 4 milliarder kroner. Disse midlene er foreløpig ikke utløst, opplyser selskapet.

Til NRK sier Steen at de håper å komme tilbake til Mo og bygge videre på gigaprosjektet der når rammebetingelsene ligger til rette for det.

Hvor mange av de 400 ansatte som potensielt blir oppsagt har ikke selskapet uttalt seg om.

mest lest