Noen blant oss er så naive at det er farlig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. november 2023 | 08:37

Dette er en kommentar.

Dagsavisen har ansatt en kommentator som er tidligere medlem i Rødt og i Attac. Hun heter Kari Kristensen og skrev nylig kommentaren «Barnas siviliserte bønnerop«. I den eksponerer hun en naivitet overfor de mørke kreftene som finnes i vestlige, islamske innvandrermiljøer, som er skremmende. Ikke minst fordi uvitenheten er så utbredt.

Kristensen deltok i en demonstrasjon på fredag som samlet «noen tusen mennesker» som skulle gå fra Grønland «mot Stortinget og kreve rettferdighet for sine palestinske brødre og søstre.»

Skjermbilde Dagsavisen

«Unge norsk-palestinere og andre unge av arabisk og afrikansk opprinnelse er i et soleklart flertall denne fredagskvelden hvor vi marsjerer halvveis taktfast fra Grønlands torg til Løvebakken. Flere kaster seg med i toget når vi passerer Oslo S, Grensen og oppover Karl Johan. Butikkansatte går ut av butikkene og heier og roper. Mer sivilisert kan det ikke bli,» skriver hun videre.

Og det er som kontrast til de «siviliserte unge norsk-palestinere og andre unge av arabisk og afrikansk opprinnelse» hun setter det som skjer i Gaza utført av Israel.

«Fortell meg aldri igjen at det er Vesten som driver med sivilisasjon, fordi alle bilder jeg får se fra Gaza er reneste barbari og terror. En massakre. Vesten står stille og ser på at det vi kaller «Midtøstens eneste demokrati» tar livet av sivilisasjon» skriver Dagsavisens kommentator.

Kristensen hyller en av frontfigurene i demonstrasjonen hun er med i «en norsk-palestinsk gutt som er på tampen av barndom og starten av tenårene». Han er alt vi i Vesten ikke er, skal vi tro Kristensen.

«Det er unge norsk-palestinere selv som har regien på demonstrasjonen. Den unge gutten ber oss gå bak politihestene, og opptre sivilisert,» kan vi lese.

Videre:

«Beskjedene som han roper gjennom mikrofon, og vi gjentar, er krystallklare: «Israel har blod på henda, steng ambassaden». «La barna leve», «la barna lese», «la barna sove». «One, two, three, four – occupation no more!».»

Dagsavisens kommentator «roper med», skriver hun. «Selv på det siste, selv om jeg ikke er helt enig. Men her og nå føles det riktig å rope det man får beskjed fra barna om å rope.»

Kristensen mener også at Norge må boikotte israelske varer og kaste Israel ut av idrett på alle plan. Slik man har gjort med Russland.

Kommentar

Kristensen deltok i den samme demonstrasjonen der det som skulle forestille et jødisk flagg påmalt et hakekors ble spyttet og trampet på på Karl Johan.

Det var altså de «unge norsk-palestinere og andre unge av arabisk og afrikansk opprinnelse,» som hun hyllet.

At Kristensen kan få seg til å skrive at slike palestina-sympatisører representerer noe «sivilisert» er ubegripelig. Med mindre man betrakter det som en ideologisk hjernevask som er resistent mot empiri.

For hendelsen i Oslo fra fredag i forrige er bare en av mange som er hentet frem de siste dagene og ukene og som ligger dokumentert på X (tidligere Twitter) og andre sosiale medier. Disse utviser et jødehat, basert på inngrodde fordommer og islamsk teologi, og det er ikke bare isolerte, perifere holdninger.

Det er utbredt.

Her er nok et eksempel fra Oslo.

Mange av innvandrerne fra muslimske land har en oppfatning om verdier, moral og styresett som trolig skiller seg radikalt fra det en venstrorientert feminist som Kari Kristensen bekjenner seg til.

Men av en eller annen grunn forstår hun det ikke. Hun lider muligens av kognitiv dissonans, hun nekter å tros sine egne øyne og ører, og tviholder på oppfatningen om at disse muslimske innvandrerne representerer noe undertrykt og edel, noe som er mye edlere enn oss selv her i Vesten.

Hvordan vil Kristensen eksempelvis forholde seg til denne passiaren fra Tyskland, der en helt «normal» muslimsk innvandrer forteller hva han ser som målet for islam i landet hans foreldre eller han selv innvandret til.

Dersom muslimer blir majoritet i Tyskland, må den tyske grunnloven vrakes og sharia tvangsinnføres, mener han.

– Alle som kaller seg selv en muslim, må ønske sharia over hele verden. Liberal islam eksisterer ikke. Det er ikke mulig, sier den unge mannen.

Intervjueren spør så om han vil vrake den tyske grunnloven.

– Absolutt. Vi muslimer er pålagt og beordret gjennom våre hellige skrifter til å okkupere og ta over Tyskland dersom vi er i flertall, sier mannen.

Hittil har man blitt stemplet som «islamofob» om man har påpekt hvilke holdninger som faktisk finnes den dag i dag og hvordan der er knyttet til islamsk historie og teologi. I den grad det har blitt anerkjent å stamme fra islam, har det blitt avfeid som marginale og ekstreme versjoner.

Men de ekstreme versjonene tenderer å vinne frem når muslimer føler seg truet som gruppe. Disse radikale ideene lever videre, og de har vunnet frem i bevegelser som Al-Qaeda, IS, Taliban og Hamas, for ikke å snakke om i regimet i Iran, og en rekke andre steder. Og det blir preket i moskeer i Europa den dag i dag. Og på arabisk fjernsyn.

Men uansett hvor mye man påpeker dette, forblir naive nordmenn, som Kari Kristensen, fast i sin tro på det motsatte. Hun leser neppe iNyheter eller oppsøker noen av de kildene som kunne få henne til å vakle i sin overbevisning om at disse menneskene ikke vil henne noe vondt. De er ofrene i historien. Og ofre kan ikke ønske død og elendigheten over jøder, ikke-muslimer og andre fiender.

Med krigen i Gaza kommer radikaliseringen til å øke blant muslimer. Det er nesten uunngåelig.

Dagsavisens Kari Kristensen tar feil. Norge og andre land i Vesten er langt mer sivilisert enn araberland fra Midtøsten som ikke har tatt avstand fra sin koran og dets profets hensynsløse fremferd overfor ikke-muslimer. De som vil vite mer, kan lese denne boken «Islam: Sannheten om Muhammed og hans religion.»

Men i sin uvitenhet, ser Kristensen noe annet med sine øyne enn det som er en realitet. Hun bedrar seg selv. Og i den prosessen lukker hun og hennes likesinnede øynene for den trusselen vi står overfor: En andel av våre egen befolkning betrakter seg som våre fiender. De vil ha sharia, respekt for Allah og hans profet, tildekning av kvinner og de vil ha jøder bort fra gatene.

Jeg ser ingen enkel måte å få opp øynene på naive innbyggere i Vesten, og det er flere kvinner enn menn blant dem. Skjønt «menn… » «Menn» på venstresiden er knapt det. De har mistet instinktet som forteller deg om farer og hvordan man skal beskytte seg mot det.

Å forby markeringer der disse holdningene kommer frem, er ikke en farbar løsning. Selv om demonstrasjonene nok oppildner noen og sprer budskapet, vil det neppe føre noe godt med seg å drive det i skjul. Det er bedre å la folk uttrykke seg, så kan alle gjøre seg opp en mening om det som blir sagt og få en formening om hvilke tanker og ideer som faktisk er her ute.

Det er viktig å ikke bli monomant opptatt av hvilke farlige holdninger som finnes der ute. For stort trykk på å peke på det, kan virke mot sin hensikt. For det er ikke blant de som allerede ser trusselen, at man bør drive opplysningsarbeid. Det er blant de som bedrar seg selv. Og de vil bare frastøtes om de ikke får det inn med teskje.

Men nå som holdningene kommer til overflaten, drevet frem av engasjementet blant mange muslimer til fordel for synet til Hamas og befolkningen i Gaza, er det i det minste en viss pedagogisk åpning for å åpne noen flere øyne.

Islam i sin ureformerte, 1400 år gamle versjon, er et problem. Ikke bare for oss, men for de som kaller seg muslimer også.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Det krakelerer for Vesten nå (+)

mest lest