Nordmenn står i kø for boliglån med 10 prosent rente

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. november 2023 | 09:05

En rekke formidlere av lån rapporterer en økende etterspørsel fra de som søker de mest kostbare boliglånene, skriver Finansavisen.

Mens de fleste i Norge jobber med å forhandle frem lavere boligrenter, helst under seks prosent, står andre overfor utfordringen med potensielt å måtte håndtere boligrenter på så mye som 10 prosent.

Lån for omstart har blitt en stadig mer populær og utbredt lånetype. Personer som tidligere ikke har klart å oppfylle betalingsforpliktelser på andre lån, ser ofte til denne lånetypen.

Banker som Bluestep, Bank2, Kraft Bank, Instabank, Nordax, Ressurs Bank og Mybank er blant de som tilbyr disse lånene.

Det finnes også en rekke agenter som arbeider med å formidle slike lån, og samlet sett utgjør dette en betydelig voksende sektor.

– Vi har hatt en enorm vekst i kundehenvendelser. Det er snakk om nesten en dobling sammenlignet med samme tid i fjor, sier Mehran Zareie, som er gründer og arbeidende styreleder i Zen Finans. .

Veksten skyldes ifølge ham at det er en ny type kunder som tar kontakt. Dyrtiden merkes.

– Tidligere var det folk med en rotete privatøkonomi som tok kontakt. Nå er det mange gjennomsnittsfamilier med normal lønn og boliglån som kommer til oss, sier Zareie.

Kollega og medgründer Stian Hexeberg sier det er folk som har tatt seg vann over hodet.

– Folk som ikke har misligholdt lånene sine tidligere har nå havnet i luksusfella. Vi mistenker at det er folk som ikke har vært i denne situasjonen før og derfor utsetter problemet. Det er mange med ok inntekt og som bor i gode områder. En klassisk situasjon er at de har kjøpt en litt for dyr bil og at hytta de kjøpte ble 1 million dyrere enn planlagt. Samtidig spiser inflasjon og renteøkninger opp lønnen, sier han.

Samtidig meldes det om at boliger hoper seg opp for salg.

Stadig flere rentehopp og fortsatt høy prisvekst spiser mer og mer av husholdningenes budsjett, skriver DN.

– På kort sikt er det bankenes utlånsvilje som er den viktigste faktoren for boligmarkedet, sier Endre Jo Reite, direktør for personmarked i BN Bank.

Strammere utlånspraksis vil føre til at flere må selge før de kjøper nytt. Dermed får man et marked hvor «alle» selger, men ingen vil kjøpe. Det kan føre til at de som må, kutter prisene og selger boligen til langt lavere enn prisantydning.

– Da er man med på å skape krisen, sier Reite, og legger til:

– I et usikkert marked vil bankene vil være mer forsiktig med hva de antar eierne får solgt boligen for. Bankene kan trekke fra 15–20 prosent av verdien i usikkerhetsmargin. Det er ofte hele egenkapitalen, hvert fall for småbarnsfamilier.

Nylig gikk Steinar Jullum, som er sjeføkonom i Danske Bank, ut og mente dagens rentenivå ikke er bærekraftig. Statsgjelden i USA vil tvinge sentralbanken til å gjøre han. Jullum tror rentesenkning er mest sannsynlige utfall.

mest lest