Raymond Johansen langer ut mot Rødt: – Løper Putins ærend

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. januar 2023 | 09:49

Byrådleder Raymond Johansen liker lite utspillene om Ukraina til Oslo Rødts gruppeleder Siavash Mobasheri.

– Det gjør at det blir en større avstand mellom oss. Det er saker hvor vi er uenige med MDG og SV også, men her syner det seg en avgrunn imellom virkelighetsforståelsen vår. Det gjør helt klart at det blir vanskeligere å se for seg for eksempel Rødt i byråd, men det ønsker jo uansett ikke Rødt, sier Raymond Johansen til Klassekampen.

Mobasheri, som både er gruppeleder og førstekandidat i Oslo Rødt, sa til Klassekampen 10. januar at han mener at Rødt bør stå fast på linjen om å ikke sende våpen til Ukraina.

Rødt ønsker ikke å gi våpenstøtte til Ukraina, de vil heller ha fredsløsninger. Det rister Johansen på hodet av.

– Det er bare tull! Konsekvensen av det Mobasheri ønsker at skal være Norges, og de øvrige Europas politikk, er at Russland vil vinne krigen. Derfor går han Vladimir Putins ærend. Dette er et land som er brutalt angrepet, og dersom Rødt hadde bestemt, så hadde Putin allerede tatt Ukraina. Det er alvorlig, og det må Mobasheri stå til ansvar for. Det er bare så meningsløst å prate om fred på den måten når landet blir brutalt invadert og angrepet, sier byrådslederen, og han legger til:

– Noen lurer kanskje på hvorfor jeg skal mene noe om hva Rødt mener. Det er fordi det er vårt samarbeidspartier, og jeg synes det er ubehagelig at Mobasheri i praksis løper Putins ærend. Det er ikke et internt anliggende i Rødt.

Les også: Nedslående tall i ny Oslo-måling: – Det er inspirerende å se at Raymond Johansens flertall er tapt

Mobasheri mener angrepet fra byrådslederen er grovt. Han sier et nei til våpenstøtte til Ukraina er i tråd med den historiske linjen fra Norge.

– Det har vært Norges og Aps offisielle politikk i 60 år å støtte lands rett til selvforsvar uten å sende våpen, skriver Mobasheri i en epost til Klassekampen.

– Byrådslederen bør holde seg for god til å slå politisk mynt på en brutal krig. Dette bidrar til å ødelegge samarbeidet på venstresida om en lang rekke viktige saker for folk i Oslo, skriver han.

USAs marineminister: Fortsatt våpen-støtte til Ukraina kan bli vanskelig

mest lest