Norge rangert til nest verste land å flytte til

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 13. januar 2024 | 14:37

Emigrasjonsorganisasjonen InterNations, som arbeider for å koble sammen migranter verden over i et felles nettverk, har gjennom undersøkelsen Where Expats Love (& Hate) Living in 2023 rangert 53 land fra beste til verste sted å flytte til.

InterNations er «et sted hvor internasjonale mennesker som deg møtes, kobles sammen og utveksler informasjon. Et innbydende fellesskap av fordomsfrie individer som deler sine erfaringer. En sikker plass full av nyttige råd fra andre utflyttere og en kunnskapsrik lokalbefolkning».

Og rådene er helt tydelige.

Norge skårer nest verst blant samtlige 53 målte nasjoner.

Bare Midtøstenlandet Kuwait havner lavere på listen. Mens på den andre siden er det henholdsvis de latinske landene Mexico, Spania og Panama som topper undersøkelsen.

#1 Mexico

Mexico har vært blant topp 5 siden den første undersøkelsen ble gjennomført i 2014. Utlandsboende har konsekvent satt pris på spesielt den lokale vennligheten. De fleste opplever at de lokale innbyggerne er vennlige og enkle å bli kjent med, og særlig mot utenlandske innbyggere. Det er enkelt å bli vant med kulturen.

Ikke minst er det enkelt og rimelig å finne bosted, og det måles til gode økonomiske muligheter i landet.

Men samtidig som Mexico gjør det godt på de fleste variablene, måles også landet negative på enkelte trekk, deriblant politisk uro og utrygghet.

Artikkelen fortsetter.

InterNations rangering Where Expats Love (& Hate) Living in 2023

Les også: Finn glede i de uventede reisemulighetene

#52 Norge

På den motsatte siden av skalaen finner vi landet vårt i nord. Lite vennlig og dyrt – det er dommen fra migrantene som flytter til Norge.

62 % av de spurte anser landet som dyrt, målt opp mot det globale snittet på 35 %. Videre sier hele 37 % at husholdningens samlede inntekt ikke strekker til for å leve et komfortabelt liv, målt opp mot 27 % globalt.

Ei heller er det lett å bosette seg, mener de spurte. Nærmere en tredjedel (32 %) av respondentene beskriver de lokale innbyggerne som lite vennlig mot utenlanske innbyggere, sammenlignet bare 18 % globalt.

Det å skaffe seg norske venner er heller ikke lett, skal vi tro migrantene. Mer enn halvparten (51 %) av de spurte er misfornøyde, målt opp mot bare 36 % globalt. Dette er blant faktorene som gjør at de norsk-innflyttede føler seg utilfreds med sitt sosiale liv (38 % i Norge mot 25 % globalt).

Totalt sett er det hele overkanten enn en tredjedel (37 %) av migrantene som ikke føler seg hjemme i landet.

For verden ellers er det ikke mer en femtedel som mener det samme.

– Norge sliter også på Livskvalitetsindeksen (31. plass). Dette skyldes hovedsakelig at migrantene er misfornøyde med overkommeligheten til offentlig transport (29% mot 15% globalt) og muligheten til å reise (14% mot 6% globalt), heter det i undersøkelsen.

Dessuten er det lite kulinarisk variasjon med få spisealternativer, samt lite kulturelle opplevelser og dårlig byliv.

Les også: Tyrkisk kvinne må forlate Sveits etter 40 år: Har ikke gjort forsøk på å integrere seg

På den positive siden er 88 % (mot 63 % globalt) fornøyde med den politiske stabiliteten i Norge, og ikke minst måles miljø og luftkvalitet også svært positivt.

Det mest positive med Norge, skal vi tro migrantene, er imidlertid Arbeide i Utlandet-indeksen. Vi skårer til det landet i verden med høyest jobbsikkerhet og vi er på det globale 9. plass på økonomiens tilstand, til tross for at migrantene er misfornøyde med personlige karrieremuligheter.

Likevel, totalt sett er bare 61 % av migrantene som flytter verden over for å komme til iskalde Norge, fornøyd med sitt nye liv i landet. Det globale snittet ligger på 72 %.

mest lest