Krever at Russland kastes ut av det globale finanssystemet umiddelbart

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. februar 2023 | 03:46

Siden starten på den russiske invasjonen av Ukraina, har Vesten strammet inn med flere økonomiske sanksjoner mot Russland.

Blant sanksjonene er at drøyt halvparten av den russiske sentralbankens utenlandsreserver frosset, og flere russiske banker er også fratatt muligheten til å bruke det internasjonale pengeoverføringssystemet Swift, skriver Børsen.

Nå krever Ukrainas finansminister Serhij Martsjenko at Vladimir Putin og Russland må straffes enda hardere finansielt.

Det skriver han i en kronikk hos Financial Times:

«Med sin voldelige og uprovoserte invasjon av Ukraina, giftige støtte til korrupsjon og dokumenterte finansiering av terror, latterliggjør Vladimir Putins Russland den regelbaserte internasjonale ordenen som ga oss en unik periode med fred og økonomisk utvikling», skriver Martsjenko i kronikken med tittelen «det er på tide å stenge Russland ute fra det globale finanssystemet».

Den ukrainske finansministeren påpeker at Russland har en fot innenfor mange viktige organer i det globale systemet, som FNs sikkerhetsråd og andre FN-organer.

Martsjenkos hovedpoeng i kronikken er at han mener Financial Action Task Force (FAFT) må ta kraftfulle grep mot Putin og hans regime.

FAFT er en global vakthunden for hvitvasking av penger og terrorfinansiering.

Martsjenko mener at Russland på ingen måte oppfyller organisasjonens standarder, og han viser til etterforskninger som har knyttet landet til hvitvasking av penger og samarbeid med terroristgrupper eller svartelistede land.

«Kort sagt – Russland undergraver ikke bare det globale økonomiske systemet. De holder oss som gisler», skriver finansministeren.

Denne måneden møtes medlemslandene i FAFT, og Martsjenko mener de bør benytte anledningen til å ikke bare kaste ut Russland, men også svarteliste dem.

«Dette ville utvilsomt være det mest effektive verktøyet for å begrense terroristenes tilgang til den globale økonomien, ettersom det vil tvinge stater til å gå mye mer nøye gjennom alle transaksjoner som involverer det finansielle systemet i en svartelistet jurisdiksjon», skriver Martsjenko.

Wagner-sjefen: Russlands planer kan ta to år

mest lest