Tom Cruise nektes helikopterlandinger på Svalbard

Avatar photo
Publisert 13. mars 2023 | 21:46

Årsaken skal være hensyn til det arktiske dyrelivet og naturlandskapet på Svalbard.

Den britiske avisa The Times melder dette.

Filminnspillingen som Tom Cruise vil utføre på Svalbard skal være i forbindelse med produksjonen av den åttende «Mission: Impossible»-filmen.

Avisen siterer miljøvernsjef Kristin Heggelund ved Sysselmesteren på Svalbard på at myndighetene forsøker å bevare et tilnærmet urørt miljø på Svalbard.

– Ingen ferdsel på Svalbard skal medføre unødvendige forstyrrelser for mennesker eller dyr, opplyser Heggelund ifølge The Times.

Det er filmselskapet PolarX som nylig mottok et avslag fra Sysselmesteren på Svalbard på en søknad om å få utføre totalt 40 helikopterlandinger.

The Times skriver at PolarX vil anke avslaget.

Les også: Her hopper Tom Cruise utfor et stup i Hellesylt på motorsykkel

I avslagsbrevet står det at det ble søkt om maksimalt 30 helikopterlandinger på lokalitetene St. Jonsfjorden, Negribreen og Linnevatnet, og Adventdalen.

I august og september 2020 besøkte Tom Cruise Hellesylt for å spille inn scener til «Mission Impossible: Dead Reckoning: Part One».

I desember ble det klart at Paramount, selskapet som produserer «Mission: Impossible», ikke får 68 millioner kroner i støtte av den norske filminsentivordningen til å spille inn på Svalbard, av hensyn til natur og miljø. Det skriver VG.

Avslaget på helikopterlandinger kan skape problemer for Paramount, ifølge The Times, siden de planla å filme i løpet av tidsrommet hvor det er nesten konstant lyst på Svalbard, og før isen har brutt opp fra vinterfrysingen.

Den arktiske øygruppen har trukket store filmproduksjoner til seg tidligere, som James Bond-filmen «Die Another Day» fra 2002 og miniserien «The North Water» fra 2021.

Vi dør ut

mest lest