Advarer etter ny bitcoin-rekord: – Ren spekulasjon

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. mars 2024 | 12:57

Bitcoin når stadig nye høyder. Onsdag steg kursen for første gang over 73.000 dollar.

Men sjefen for den svenske Riksbanken er svært skeptisk til kryptovalutaen, skriver Dagens Nyheter.

– Jeg har både i tidligere og i nåværende rolle uttrykt stor bekymring rundt bitcoin. Det er i praksis et instrument for ren spekulasjon, sier Erik Thedéen til det svenske nyhetsbyrået TT.

Thedéen avstår fra å spekulere i årsakene til oppgangen, men understreker at han ikke ønsker kryptovalutaen velkommen inn i det svenske finanssystemet.

– Jeg ønsker så lite som mulig av bitcoin i det svenske finanssystemet. Det er også sertifikater i Sverige som har bitcoin som underliggende verdi. Vi er ikke helt frie fra det i Sverige, men det har relativt begrenset innflytelse. Det er en avveining, og hvis man ikke har noe i det hele tatt, kan det hende at det ender opp mer i kriminelle hender, sier han.

Ifølge E24 har kursen på bitcoin steget med over 65 prosent siden årsskiftet, og siden starten av mars er den opp 10.000 dollar til over 73.000.

Til tross for at den amerikanske konsumprisindeksen (CPI) for februar lå litt over forventningene, fortsetter oppgangen, ifølge Economic Times.

Investorer har injisert nær 10 milliarder dollar i nylig lanserte bitcoin-baserte børsnoterte fond (ETF) i USA de siste to månedene. Dette har ført til en bred oppgang i kryptomarkedet, ifølge Bloomberg.

Godkjenningen fra den amerikanske finansmyndigheten (SEC) gjorde det mulig for bitcoin-ETF-er å bli notert og handlet på Wall Street på samme måte som aksjer.

Ifølge Bloomberg vil London Stock Exchange også tillate søknader om notering av børsnoterte fond basert på bitcoin og ether.

mest lest