India vil implementere statsborgerskapslov som ekskluderer muslimer

Avatar photo
Publisert 13. mars 2024 | 00:32

Indias regjering ønsker nå å innføre en omstridt lov som prioriterer kristne, sikher og hinduer fremfor muslimer.

Loven ble først godkjent i det indiske parlamentet i 2019. Dette vakte store protester som krevde 23 menneskeliv. Med dette som bakteppe ble loven lagt på is. Nå ønsker Indias statsminister Narendra Modi å forsøke på nytt å få den innført.

Loven innebærer at man gir fortgang i naturaliseringsprosessen for hinduer, parsier, sikher, buddhister, jains og kristne som flyktet til India fra Afghanistan, Bangladesh og Pakistan før 31. desember 2014.

Statsborgerskapsloven utelukker imidlertid muslimer, som er i flertall i alle de tre nasjonene. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge Modi er hensikten med loven å beskytte og prioritere religiøse minoriteter som har kommet til India etter å ha flyktet fra religiøs forfølgelse i land med en muslimsk majoritetsbefolkning.

De som kritiserte forslaget under de landsomfattende protestene i 2019 mente at loven undergraver Indias grunnlag som en sekulær nasjon. Muslimer var spesielt bekymret for at regjeringen kunne bruke loven for å marginalisere dem.

Muslimene har også kritisert Modi-regjeringens ordning for registrering av borgere, som identifiserer mennesker og deres religiøse tilknytning. Dette registeret skal kunne luke ut personer som skal ha kommet ulovlig til India. Registeret har bare blitt implementert i den nordøstlige delstaten Assam, og det regjerende Bharatiya Janata-partiet har lovet å rulle ut et lignende program for verifisering av statsborgerskap over hele landet.

Etter flere tiår med storskala migrasjon fra Bangladesh til Indias delstat Assam, har det oppstått voldsomme protester i lokalbefolkningen. De har krevet internering, fratakelse av rettighet og deportasjon av immigranter som ble funnet å ha kommet inn i staten ulovlig.

På grunnlag av en begjæring beordret Høyesterett statlige myndigheter å telle og verifisere innbyggere. Prosessen startet i 2015 og ble avsluttet i fjor sommer. Det ble opprettet en liste som ekskluderte nesten 2 millioner av Assams innbyggere. Omtrent halvparten av disse var hinduer og den andre halvparten muslimer.

De ekskluderte risikerer nå å bli betraktet som utlendinger. Det er her den nye statsborgerskapsloven blir sett på som en måte å gi ekskluderte hinduer en vei til statsborgerskap, hvor muslimer ikke vil ha den samme muligheten.

mest lest