USA: Flertall stemte for TikTok-forbud

Avatar photo
Publisert 13. mars 2024 | 15:46

Et flertall av medlemmene i Representantenes hus har onsdag gått inn for et forbud mot den kinesiskeide appen TikTok.

Nå må forslaget opp til debatt i Senatet. Hvis også de stemmer «ja», har president Joe Biden sagt at han vil underskrive loven.

Hele 352 representanter stemte for, mens bare 65 stemte mot forbudet. Det er ikke vanlig at både demokrater og republikanere står så samlet i en sak.

Lovforslaget krever at den populære meldingstjenesten TikTok må løsrives fra selskapets kinesiske eiere. Skjer ikke det, må TikTok forbys i USA.

Ønsket om regulering eller forbud av den kinesiske appen er begrunnet med at Tiktok kan være en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Appen har over 150 millioner aktive brukere i USA. Også i Norge er TikTok svært populært, spesielt blant unge.

Donald Trump har snudd om forbudet

I forkant av onsdagens avstemming ønsket ikke Donald Trump et TikTok-forbud. Det står i kontrast til hans tidligere ønsker om å regulere eller forby appen. I august 2020 fremmet han nemlig en presidentordre for å gjøre nettopp dette.

I et intervju med CNBC mandag forklarte han hvorfor han har endret mening:

– Uten TikTok blir Facebook større, og jeg anser Facebook som en folkefiende, sammen med mange av mediene, sa Trump.

Selskapet Meta, som eier Facebook og Instagram, utestengte Donald Trump fra sine sosiale medier i januar 2021. Årsaken var påstandene hans om at 2020-valget var preget av fusk.

Les også: Norge bør forby TikTok

Trumps utestengelse fra Metas plattformer er nå opphevet. Men mandagens uttalelser fra den tidligere presidenten tyder på at han fortsatt er skeptisk til Meta. I forrige uke kalte han dessuten selskapets sjef, Mark Zuckerberg, for «Zuckerschmuck».

mest lest