Vi er i en kamp for Vestens overlevelse

Avatar photo
Publisert 6. januar 2024 | 19:54

Dette er en kommentar.

Sosiale medier har erstattet torget og nærbutikken som stedet hvor borgere møtes for å slå av en prat og utveksle ideer og meninger. Den tid platformene vi bruker er utviklet av autoritære kinesiske kommunister og årvåkne californiere, kan vi ikke ta ytringsfrihet for gitt.

Ytringsfrihet er mange ting, men i vår tid er det spesielt tre former for ytringsfrihet som er særlig aktuelle: Frihet fra juridisk straffeforfølgelse, frihet fra sosiale sanksjoner, og teknologisk frihet.

Sistnevnte er blitt en stadig større bekymring de siste årene. Fraværet av teknologisk frihet motiverte verdens rikeste mann, Elon Musk, til å kjøpe Twitter i 2022 for å gjenopprette ytringsfrihet på platformen.

Nordmenn bruker så å si ikke Twitter (nå X), så her til lands har sensuren og utestengingen av konservative kommentatorer og legitime nyhetssaker ikke vakt særlig mye oppsikt.

I Norge er det Facebook, Snapchat, YouTube, TikTok og Instagram som blir mest brukt. Dessverre er ytringsfrihetens tilstand dårlig på de fleste av disse sosiale mediene også.

På TikTok er det i ferd med å utvikle seg et helt nytt språk, fordi folk utestenges over en latterlig lav sko dersom de ytrer seg om «feil» tema. Søndag skrev NRK om hvordan ordet «porno» er blitt til «parma», «sex» er blitt til «s3ggs», og «bombing» er blitt til «b@mbing». Det skjer fordi alle brukerne vet at algortimene hele tiden er på jakt etter de som bruker forbudte ord. Orwelliske greier.

Vi i iNyheter har selv opplevd å få flere av våre videoer og en konto utestengt fra TikTok. Som regel er det en automatisert prosess som gjør at innholdet vårt blir tatt ned. Vi får ofte medhold når vi klager, men ikke alltid. Aldri har det vært ulovlige ytringer i videoene, i henhold til verken norsk eller amerikansk lov. Tvert imot er det helt uskyldig, saklig og konstruktivt innhold som blir tatt ned.

Hvis vi tillater at ytringsrommet vårt preges av sensur og utestengelse, vil vi se at viktige og vanskelige debatter uteblir. Ytringer om innvandring og transpersoner er blant de som TikTok tramper hardt ned på. Samtidig er dette to viktige stridspunkt i vår tid som vi ikke enda har kommet til en konklusjon på. Her trenger vi flere ytringer, ikke færre.

Vi kan heller ikke si at det står bra til med pressefriheten når avisene i all hovedsak er digitalisert på platformer hvor de ikke kan kommunisere det de mener er viktig og riktig. «Denne saken kan vi ikke kjøre på sosiale medier» har jeg flere ganger sagt til min sjef Helge Lurås, i frykt for sanksjoner som kan gi dramatisk utslag på våre inntektsmuligheter.

Aviser, influensere, og andre som av økonomiske hensyn ikke har råd til å utestenges fra sosiale medier, vil naturligvis unngå å dekke enkelte saker som er forbudt å snakke om.

Noen tar de sosiale mediene i forsvar, fordi de mener det er bra at hatefullt innhold ikke tolereres. Til dere vil jeg si: Jeg kan garantere at noen ytringer vil krenke og såre på sosiale medier som tilrettelegger for ytringsfrihet. Og det vi akseptere. «In order to be able to think, we have to risk being offensive,» var det en klok mann som en gang sa.

Mens globalistene i EU gir dagbøter til sosiale medier som tillater såkalt «hatefullt innhold» og «falske nyheter», bør Norge gjøre det motsatte: Gi dagbøter til sosiale medier som fjerner brukernes lovlige innhold. Om det skulle bli nødvendig, kan også et totalforbud vurderes.

Jeg erkjenner gjerne at TikTok og andre mediegiganter gir pokker i om de ikke får operere i lille Norge. Hensikten med å lansere en krig på de sosiale mediene er ikke at de skal bøye seg for vår vilje. Målet er å sende et signal internasjonalt. Litt sånn som venstresiden forsøker å gjøre med sin klimapolitikk, bare at mitt forslag ikke koster oss fem flate øre. Det er dessuten ikke utenkelig at andre vil følge på. I USA har en rekke høytstående politikere allerede tatt til orde for både forbud og ekstreme reguleringer av TikTok.

En 2022-rapport fra Opinion viste at hele 52 prosent av ungdom føler de ikke lenger kan si det de mener fordi samfunnet har blitt for opptatt av hva som er politisk korrekt. På bakgrunn av dette tenker jeg at minoriteten som fortsatt våger å ytre seg, i alle fall ikke skal hindres i å gjøre det på grunn av teknologisk sperringer eller juridisk straffeforfølgelse.

For en mørkeblå erkeliberalist som meg selv sitter det langt inne å ta til orde for at staten skal straffe private virksomheter som gjør noe annet enn det jeg selv mener er rett. Samtidig er jeg av den formening at vi er i en kamp for Vestens overlevelse, hvor vi konservative er nødt å kaste silkehanskene og de ideologiske skylappene for å bekjempe fienden med alle virkemidler. I mange tiår har høyresiden observert nederlag etter nederlag. Vesten blir stadig svakere, og vestlige verdier eroderes bort.

Nå er vi sultne på seiere.

mest lest