15 ansatte ved Russlands ambassade uønsket i Norge: – Ekstremt uvennlig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. april 2023 | 13:08

– De 15 etterretningsoffiserene erklæres uønsket fordi de har bedrevet virksomhet som er uforenlig med deres diplomatiske status, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Russerne har offisielt vært i Norge som diplomater, men norske myndigheter mener altså at de egentlig har drevet med etterretning. Det skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

– Deres virksomhet er en trussel mot norske interesser, sier Huitfeldt.

Samtlige må nå forlate landet om kort tid. Antall russiske diplomater reduseres dermed far 40 til 25. Norge har 19 diplomater i Russland.

Dette skjer bare dager før NRK, SVT, DR og Yle publiserer et omfattende arbeid om nettopp russisk etterretning i Norden, skriver NRK.

Regjeringens beslutning bygger på at den nye sikkerhetspolitiske situasjonen har ført til en økt etterretningstrussel fra Russland.

– Russland utgjør den største etterretningstrusselen i Norge. Det tar vi på alvor, og vi tar nå grep for å motvirke russisk etterretningsvirksomhet her i landet. Vi vil ikke tillate at russiske etterretningsoffiserer opererer under diplomatisk dekke i Norge, sier Huitfeldt.

Norske myndigheter har fulgt med på aktiviteten til de 15 ambassadeansatte over lengre tid. Den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen og de økte trusselen fra russisk etterretningsaktivitet mot Norge er grunnen for at den 15 nå er uønsket.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) henviser foreløpig til Utenriksdepartementet i denne saken.

Pressekontakt Timur Chekanov ved Russland ambassade bekrefter utvisningen i en tekstmelding til VG:

– Reaksjonen er sterkt negativ. Dette er et nytt, ekstremt uvennlig skritt, som følges opp med svartiltak, skriver han.

Tidligere har tre russiske diplomater blitt utvist etter invasjonen i Ukraina.

Mannen som utga seg for å være den brasilianske gjesteforskeren Jose Asis Giammaria, ble i fjor pågrepet i Tromsø og er ifølge PST i realiteten den russiske spionen Mikhail Mikusjin.

Nå er Ap og Frp nesten like store

mest lest