Hevder det går mot fullt opprør: – Krever slutten på den islamske republikken i Iran

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. oktober 2022 | 19:11

Nesten en måned etter starten på landsomfattende protester, der deler av Iran nå ut som en kampsone kampsoner, hvor man ser og hører skuddvekslinger og det såres blodige scener i videoopptak, skriver CNN.

– Jeg tar opp denne videoen om situasjonen i Sanandaj, sa en demonstrant, med ansiktet hans dekket med et svart skjerf og mørke briller, i en melding til den amerikanske kanalen fra den kurdiske majoritetsbyen i det vestlige Iran.

Det er i den kurdiske delen av landet at noen av de mest dramatiske bildene har dukket opp fra protestene. Og bildene kommer ut til tross for en nesten total nedleggelse av internett i området.

«I går kveld skjøt sikkerhetsstyrkene i retning hus. De brukte militære kuler, sa han. «Inntil nå hadde jeg ikke hørt slike kuler. Folk var virkelig redde,» sa han ifølge CNN.

Videoer som sirkulerer og som tilsynelatende er tatt opp fra hustak viser sammenstøt mellom unge demonstranter og tungt bevæpnede sikkerhetsstyrker.

Aktivister og eksperter karakteriserer i økende grad protestene som et nasjonalt opprør og en av de største utfordringene for det iranske regimet siden det ble grunnlagt.

«Dette er ikke en protest for reform,» sa Roham Alvandi, en førsteamanuensis i historie ved London School of Economics, til CNN. «Dette er et opprør som krever slutten på den islamske republikken. Og det er noe helt annet enn det vi har sett før.»

Under kan man se et innslag fra britiske The Guardian.

Påpeker påfallende taushet: – Hvor er demonstrasjonene fra de som hevder hijab er et fritt valg?

mest lest