«Enormt drama» om Huitfeldt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. oktober 2023 | 16:10

De siste dagene har «noen» kastet ut en prøveballong: Mediene fores med rykter om at statsminister Jonas Gahr Støre vil bytte ut utenriksministeren. Men folk i Huitfeldts eget nære nettverk (les fraksjon i Ap) sier det er uakseptabelt og at hun ikke har tenkt til å trekke seg.

Støre selv har vært på reise, og sier «ingen kommentar». Det sier også Huitfeldt selv.

Men hun vil angivelig ikke gi seg.

Så hva skjer egentlig? Blir hun en del av utskiftingen på mandag neste uke og må gå?

Det hevdes at å kvitte seg med utenriksministeren, som hadde en aksjehandlende mann, vil åpne for å at Ap kan legge større press på Erna Solberg for Sindre Finnes-saken.

Ikke det at så mange ute i Norge mener Huitfeldt (53) er en særlig imponerend skikkelse i rollen som norsk utenriksminister.

Men i Ap er den tidligere AUF-lederen en maktperson, og har vært det i flere tiår.

– Anniken Huitfeldt er ikke hvem som helst i Arbeiderpartiet. Hun er Arbeiderpartiets nest mektigste politiker etter Jonas Gahr Støre. Det kan påføre Arbeiderpartiet store og åpne sår. Det vi ser har et enormt skadepotensial, sier politisk redaktør i Avisa Oslo Eirik Mosveen til Nettavisen.

Han mener det er klart at Støre vil bli kvitt henne, og at de anonyme lekkasjene var ment å få henne til å gå «frivillig.

Men det ser det ikke ut til at hun vil. Eller i det minste: hun vil selge seg dyrt.

– Jeg opplever at Huitfeldt vil tvinge Støre til å gjøre noe han ikke har lyst til, sier Mosveen.

– Det virker som hun ønsker å tvinge han til å avsette henne, mens han prøver å få henne til å trekke seg. Ettersom katta er ute av sekken, er det ikke mulig for henne å fortsette. Du kan ikke ha en utenriksminister som alle vet at statsministeren ikke vil ha som utenriksminister. Det er et enormt drama, sier Mosveen.

Han knytter henne til den «aller innerste kretsen» av Trond Giskes tidligere maktstruktur. Deri ligger også hennes nåværende betydning.

– Da Giske gikk ut av Ap-ledelsen og ut av sentralstyret, arvet Anniken Huitfeldt mye av makten Giske hadde i Arbeiderpartiet. Det er noe helt annet å fjerne Huitfeldt enn å fjerne for eksempel Bjørnar Skjæran. Det er å fjerne en bonde. Dette er å fjerne en dronning, sier Mosveen.

Det er ventet at Stør og Huitfeldt snakker sammen senere fredag.

På mandag ventes det flere omrokkeringer. Noen skal inn, andre skal ut.

mest lest