New York avviser Equinors søknad om økte havvindsubsidier: Kostnader til himmels

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. oktober 2023 | 14:37

Enorme kostnadsøkninger har rammet Equinors gigantiske havvindprosjekt på den amerikanske østkysten. Myndighetene i New York har avvist selskapet ønske om større subsidier og bedre vilkår. Hele prosjektet står i fare, skriver DN.

Det skulle være et prestisjeprosjekt for å «grønnvaske» Equinor. Men kostnadene stiger over de første estimatene og gjør prosjektet ulønnsomt. Derfor har selskapet, sammen med BP, tidligere i år sendt søknad om mer subsidier og garanterte minstepriser på strømmen.

Det får de ikke.

– New York State Public Service Commission avslo i dag søknader fremmet av en gruppe havvindselskaper, og en interesseorganisasjon for fornybar energi, som søker milliarder av dollar i ekstra midler for fire foreslåtte havvindprosjekter og 86 landbaserte prosjekter, skriver kommisjonen.

Nå spekuerer DN i at Equinor kan komme til å trekke seg fra prosjektene. Utfra hva de uttalte i slutten av september hadde de ventet et positivt svar.

Kostnadseksplosjonen for Empire Wind 1 og 2 og Beacon Wind på østkysten er i tråd med trendene ellers i havvindsektoren.Equinor ga opp planene om havvindprosjektet Trollvind på norsk sokkel av samme grunn i mai.

– Vi må ha prosjekter vi kan forsvare. Det må være et minimum av lønnsomhet, men med de kostnadsøkningene vi har sett, er det ikke forsvarlig økonomisk sett. Vi kan ikke kaste gode penger etter prosjekter som ikke møter grunnleggende lønnsomhetskrav, sa Equinors fornybarsjef Pål Eitrheim til DN da.

De har foreløpig ikke kommentert avslaget.

mest lest