Tatt for fem nye tyverier: − Jeg har et psykisk helseproblem

Avatar photo
Publisert 13. november 2023 | 15:53

Den tidligere Rødt-lederen og stortingsrepresentanten innrømmer fem nye tyverier fra en matbutikk i Oslo. Bjørnar Moxnes har godtatt et forelegg fra politiet, og forteller at han har psykiske helseproblemer.

– Jeg har hatt noen vanskelige år personlig, som har gitt utslag i selvdestruktiv atferd. Det er vanskelig å si offentlig, men nå gjør jeg det. Det siste utslaget av dette har dere i denne siste saken, et annet så dere i sommer, sier Moxnes til VG mandag.

I sommer ble det kjent at han hadde stjålet solbriller fra en butikk på Gardermoen. Tyveriet førte til enorm medieoppmerksomhet. Moxnes sykmeldte seg og trakk seg til slutt som partileder.

VG skriver at de kontaktet Moxnes forrige uke i forbindelse med en ny politianmeldelse mot ham. Denne skal gjelde flere nye tyverier fra en dagligvarehandel i Oslo i oktober og november.

Politiet bekrefter overfor VG at de mottok anmeldelsen forrige uke, og at den omfatter fem overtredelser av straffeloven § 321 (tyveri).

– Det er snakk om små beløp hver gang, under 500 kroner. Vi har ikke fått opplyst av butikken eksakt pris på varene, sier politiadvokat Maria Helene Husebye Fossen til avisen.

Moxnes skal ha fått et forelegg på 15.000 kroner fra Oslo politidistrikt. Han forteller til VG at han godtok dette umiddelbart.

Sliter psykisk

VG skriver at de har intervjuet Moxnes over video. Han skal ikke ha vært i stand til å møte fysisk.

– Det synes ikke på utsiden hvordan jeg egentlig har hatt det. Som politiker har jeg trening i å holde maska. Jeg har heller ikke vært god på å fortelle de nær meg hvordan jeg egentlig har det, forteller han til VG.

Moxnes sier til avisen at det er flere spørsmål han ikke orker eller er i stand til å gå inn på. Blant annet hvorfor han fortsatte å stjele etter han ble tatt i sommer.

– Det er skikkelig vanskelig å innrømme for meg selv og alle andre at jeg har et psykisk helseproblem. Men det både vil og skal jeg gjøre noe med. Det får jeg også hjelp til, sier han til avisen.

Moxnes opplyser om at han fra mandag er blitt sykemeldt av sin lege til 27. november.

Kan ikke trekke seg

Moxnes trakk seg i sommer som leder av partiet Rødt, men vervet som stortingsrepresentant kan man ikke trekke seg fra – og Moxnes er innvalgt for Oslo frem til neste stortingsvalg i 2025.

Han sier han er lei seg for å ha skuffet både velgere, familie, og partikolleger, og ser at denne saken går ut over tilliten til ham som politiker.

– Jeg tror problemene mine først og fremst har gått ut over privatlivet mitt, men noe annet er tilliten folk har til meg som politiker. Det er mitt ansvar å rette opp i det. Jeg er lei meg for alle dem jeg har skuffet, sier han til VG.

Moxnes forteller at han er i gang med å rette opp i problemene sine. Han forteller og at han har informert Rødts stortingsgruppe om saken.

mest lest