Kanskje Moxnes lider av kleptomani?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. juli 2023 | 11:57

Dette er en kommentar.

Det ser ikke bra ut for Bjørnar Moxnes.

Han endret forklaring om solbrillene underveis på fredag. Da Romerikes Blad først skrev om det, hevdet Moxnes at det var en ren forglemmelse.

– Mitt ønske har vært å gjøre opp for meg. Jeg har jo gått ut av en butikk med briller uten å betale, så selv om det ikke var med vilje er det ryddigst sånn, sa han og hevdet at brillene ble liggende på bagasjetrallen og at han «glemte» Hugo Boss-brillene til 1199 kr da han gikk ut av butikken.

Men utover fredag kveld er det flere medier som stiller Moxnes spørsmål om saken (som han ikke besvarer). Det kom frem av forelegget at politiet mener Moxnes stjal brillene med «forsett».

I forelegget som NRK fikk en kopi av står det følgende:

«Politimesteren i Øst sikter med dette Bjørnar Moxnes … for å ha brutt Straffeloven § 323 første ledd, jf. § 321 for å ha tatt en gjenstand som tilhørte en annen, med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning …»

Det vil si at politiet mener han tok brillene med vilje.

– Vi kan bekrefte at den aktuelle personen ble ilagt et forelegg på 3000 kroner for mindre tyveri etter straffelovens paragraf 323, sa politiadvokat Ole-Martin Gurandsrud til NRK.

Gurandsrud sa at grunnlaget for forelegget er at Moxnes fredag 16. juni kl. 17.36 på butikken Travel Retail Norway på Gardermoen tok et par solbriller av merket Hugo Boss.

– Politiet har vurdert at de subjektive og objektive vilkårene for straff er oppfylt i dette tilfellet.

– Hva betyr det? spør NRK.

– Politiet har vurdert bevisene i saken som innebærer overvåkningsbilder og forklaringer fra fornærmede og siktede i saken. Ut ifra bevisene i saken er politiet er overbevist om at siktede har forholdt seg om beskrevet i det faktiske grunnlaget og at dette en overtredelse av straffeloven § 323.

– I tillegg mener politiet at han har handlet forsettlig, det vil si at han har handlet med den nødvendige grad av viten.

 Altså at man vet man har brutt loven?

– Ja, at man har skjønt eller vært klar over hva man har gjort.

Klarer kan det ikke sies. Og på grunnlag av disse uttalelsene fra politiet, virket Moxnes tidligere forklaring på fredag om at det kun dreide seg om en forglemmelse da han gikk ut av butikken lite troverdig.

Rødt-lederen rykker derfor ut på Facebook sent fredag kveld med en «forklaring».

Han skriver blant annet følgende:

«Jeg var på Gardermoen i en privat reise på vei til et bryllup. I en av butikkene kikket jeg på solbriller, og tok med et par jeg likte og lurte på om jeg skulle kjøpe, som jeg la på toppen av bagasjen i bagasjetralla, mens jeg og kjæresten min så på andre briller. Det var her jeg på et tidspunkt må ha tenkt at det var mine egne briller eller ikke tenkt i det hele tatt og lagt dem i lomma.

Da vi gikk for å spise oppdaget jeg hva jeg hadde i lomma. Jeg fikk panikk og ble redd for hvordan det ville se ut om jeg gikk tilbake til butikken – hva ville de tenke om meg? Ville de tro meg? Og det er her jeg gjør en ny tabbe. Jeg burde ha gått rett tilbake og sett butikkpersonalet i øynene. I stedet tok jeg av lappen og la brillene i bagasjen.

Jeg rakk aldri å tenke hva jeg skulle gjøre videre med alt dette, for etterpå kom en vakt bort og spurte etter brillene. Jeg ble utrolig flau. Da var det ikke rom for noen bortforklaringer, det var bare å ta konsekvensene. Jeg betalte for brillene og har vedtatt forelegget på 3000 kroner som jeg mottok i dag. Mitt ønske har vært å gjøre opp for meg. Jeg har jo gått ut av en butikk med briller uten å betale, jeg skjønner hvordan det ser ut og derfor ville jeg fortelle om det.»

Kommentar
Det er mulig «kommunisten» Moxnes har utallige par med solbriller og slik sett ikke har oversikten. Han tjener tross alt 1,1 millioner kroner i året som stortingsrepresentant og har råd til dyre briler. Moxnes sin forklaring er altså at han var distré og det hele en «forglemmelse».

Men så kommer det altså frem at at det var flere ledd i denne handlemåten. Da han var utenfor butikken «oppdaget» at han hadde tatt med seg et par solbriller uten å betale – og fikk «panikk». Han ble redd for hvordan det ville se ut om han kom tilbake til butikken: «Hva ville de tenke om meg?» skriver han.

Vel, som folk i kommentarfeltet til iNyheter påpeker:

«Forklaringen til Moxsnes holder ikke vann i det hele tatt. Skulle han liksom få «panikk» da han oppdaget at han «uforvarende» hadde tatt med seg brillene? Og «hva ville betjeningen tro» om han kom og leverte dem tilbake eller betalte dem? Jo de ville ha trodd at Moxnes var en ærlig mann som hadde oppdaget fadesen og rettet den opp.»

Nettopp. Det kan selvfølgelig skje i noen tilfeller at man tar med seg noe ut av en butikk om man er stresset. Dog jeg må si at jeg i løpet av mine 52 år aldri har vært så distre. Jeg, og de fleste med meg, har klart å betale for oss hver bidige gang.

Men når Moxnes så hevder at han fikk panikk, hva skal vi tro om det? En mann som i mer enn 10 år har kranglet med folk på tv, på Stortinget og med partifeller og som virkelig har stått i stormen og alltid virker så rolig og fattet? Det står ikke til troende.

Forklaringen om at betjeningen ville se rart på ham, er også helt urealistisk. Tvert imot ville han ha fått respekt og hønnør, og det forstår alle som har plukket med seg norsk «kultur» på dette feltet.

Det ser unektelig ut som Moxnes lyver om det som skjedde på Gardermoen for to uker siden.

Noen har påpekt at Moxnes som kommunist har et løst forhold til eiendomsrett og mener alle eier alt sammen. En butikk på Gardermoen representerer kapitalismen, og det er mulig Moxnes like godt syntes brillene kunne være hans uten at han trengte å betale.

Jeg kjenner ikke til Moxnes sin privatøkonomi, kanskje har han så høyt forbruk at millionlønnen heller ikke er nok. Men i utgangspunktet virker han ikke å være en mann som må stjele av ren nød. Altså fordi det er noe han virkelig har lyst til å ha, men ikke har råd.

Hele saken er merkelig, og vi kjenner også til en annen episode der han gikk fra en kaféregning, at tankene unektelig går til noe annen også: Kan det være at Moxnes har en trang til å stjele? At det er selve spenningen han er ute etter? Altså at han lider av kleptomani?

Det ville i så fall være en forklaring som gir mer mening i denne situasjonen enn det Moxnes har kommet opp med så langt. Og jeg skriver dette faktisk i ramme alvor. At en offentlig kjent person som Moxnes skulle risikere «alt» for å stjele et par solbriller til 1200 kroner i den hensikt å skaffe seg noe han har lyst på, gir fint liten mening.

Men om han har en trang til det, at det faktisk gir ham et adrenalinrush, stiller det seg annerledes. La oss avslutningsvis derfor ta med det ChatGPT skriver om kleptomani, og så bør Rødt-leder Bjørnar Moxnes vurdere om han kjenner seg igjen.

Og gjør han det, finnes det altså behandling. I et slikt tilfelle burde også kommunstene i Rødt slå ring om partilederen sin og gi ham den støtten har trenger i sin «rehabilitering»

Om kleptomani:

«Kleptomani er en psykisk lidelse som er preget av en ukontrollerbar trang til å stjele ting, selv om de ikke har noen reell verdi eller nytteverdi for personen som lider av lidelsen. Mennesker med kleptomani opplever en intens lyst til å stjele gjenstander uten å kunne motstå trangen, til tross for potensielle konsekvenser som juridiske problemer eller skam.

Det er viktig å merke seg at kleptomani skiller seg fra vanlig tyveri eller butikktyveri. Personer med kleptomani stjeler vanligvis ikke på grunn av økonomisk motivasjon eller ønske om personlig gevinst. Tyveriet blir ofte ansett som en impulsiv handling for å lindre spenning eller angst, og etter handlingen kan personen føle lettelse eller tilfredsstillelse.

Kleptomani er en sjelden lidelse, og dens nøyaktige årsaker er fortsatt ukjente. Imidlertid er det antatt at både genetiske og miljømessige faktorer kan spille en rolle i utviklingen av lidelsen. Behandlingen av kleptomani innebærer vanligvis terapi, for eksempel kognitiv atferdsterapi, som kan hjelpe personen med å håndtere trangen til å stjele og utvikle alternative mestringsstrategier. I noen tilfeller kan medisiner også være en del av behandlingsplanen.»

iNyheter ønsker Bjørnar Moxnes lykke til.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest