Studien viser at alkoholforbruk øker risikoen for 61 sykdommer, inkludert mange ikke-dødelige sykdommer som ikke tidligere har vært assosiert med alkoholbruk.
Forskningen er utført i Kina, og har avdekket at selv lite alkoholinntak øker risikoen for visse sykdommer, spesielt hvis konsumet skjer utenfor måltider.
Vi vet fra før at tung drikking øker sjansen for visse sykdommer, som skrumplever, hjerneslag og flere typer kreft. Men svært få studier har sett på effekten av alkoholbruk på et bredt spekter av sykdommer innenfor den samme befolkningen.
Studien som nylig ble publisert i Nature Medicine har tatt for seg den kinesiske befolkningen.
Urinsyregikt, grå stær og visse typer brudd er blant de 61 sykdommene den nye studien kobler alkoholbruk opp mot.
Les også: Norge har fått sin første kvinnelige F-35-pilot
Jørg Gustav Mørland er professor emeritus ved Universitetet i Oslo (UiO) og Folkehelseinstituttet (FHI). Han tror funnene i studien kan overføres til vestlige land.
– De viktigste funnene i studien er at alkoholforbruk påvirker en bred rekke sykdommer negativt, mer enn det vi tidligere visste, sier Pei Kei Im ved Oxford University til VG. Hun er hovedforfatter av studien.
Hun legger til at risikoen for disse sykdommene trolig øker jo mer man drikker.
– Vi visste fra før at mye alkohol kan skade helsen og føre til ulike sykdommer, som kreft, slag og leverproblemer, slik Verdens helseorganisasjon (WHO) har påpekt, sier hun.
Studien viser også en sammenheng mellom alkohol og sykdommer selv på et ganske lavt alkoholinntak.
I Norge drikker nesten «alle» alkohol. Undersøkelser viser at 8 av 10 av oss har drukket alkohol det siste året.