Norge har fått sin første kvinnelige F-35-pilot

Avatar photo
Publisert 13. november 2023 | 20:36

For første gang på nesten 30 år er en norsk kvinne uteksaminert fra jagerflyskolen i USA.

Kvinnen har altså lykkes med å passere det trange nåløyet det er å bli jagerflypilot.

– Det er en stor begivenhet både for Euro-NATO Joint Jet Pilot Training-programmet (ENJJPT) og for det norske luftforsvaret som får sin første kvinnelige jagerflypilot på nesten tre tiår, heter det i ei melding fra det amerikanske luftforsvaret.

Kvinnens navn er ikke offentliggjort. Mange land, deriblant Norge, anonymiserer sine operative jagerflypiloter.

Tok utdanning i USA

Det er ytterst få som klarer å passere alle hindrene som skal til for å bli operativ kampflyger. For norske piloter er det flere tester på bakken før man kommer inn på Luftforsvarets flyskole. De første turene i lufta er under såkalt seleksjonsflyging i Saab MFI-15 Safari på Bardufoss.

Den grunnleggende flygerutdanningen skjer imidlertid i USA. Når det gjelder jagerflypiloter, utdannes disse på flybasen Sheppard, nær Wichita Falls i Texas.

Det første halvåret flyr elevene turbopropflyet T-6 Texan II, før de går over til T-38C Talon som er et supersonisk treningsfly. Mot slutten av utdanninga blir de overført til Luke i Arizona til åtte måneder med F-35 B-course.

Det er altså her den norske kvinnen nå skal trene på F-35.

Ifølge Forsvaret skal Norge etter planen ha 52 F-35-kampfly, som erstatter F-16-flyene, i løpet av 2025.

Det norske luftforsvaret understreker at kvinnen ikke enda er en operativ F-35-kampflyger.

– Hun er den første norske kvinnelige piloten som er sertifisert til å gjennomføre utdanningen på Luke, påpeker fungerende kommunikasjonssjef Stian Roen i Luftforsvaret overfor Teknisk Ukeblad.

Den siste delen av av veien mot å bli operativ kampflyger i Luftforsvaret foregår hjemme i Norge. Denne utdanningen er rådyr. Her er det snakk om flere titall millioner kroner, noe som betales tilbake med tolv års plikttjeneste.

Flere kvinner de siste årene

Den store majoriteten av jagerflypiloter rundt om i verden er menn. De siste årene har det derimot blitt flere kvinnelige kampflygere, etter at det er blitt gjort en rekke grep for å gjøre det enklere for kvinner å møte kravene.

Det amerikanske luftforsvaret har blant annet endret på hvordan fly og våpen skal bygges, for at flere kvinner skal kunne bruke de.

De har også endret fysiske krav til pilotene, for at flere kvinner skal kunne nå opp. Det har skjedd samtidig som det amerikanske forsvaret har sendt signaler om at de ønsker mer mangfold.

Også her hjemme i Norge er mangfold en ambisjon for forsvaret.

I en reportasje i Forsvarets forum for tre år siden ble det meldt om at «en liten håndfull» kvinner hadde startet på seleksjonsflygingen. Her ble det opplyst at rundt 15 prosent av søkermassen var kvinner. Det ble påpekt at enhver arbeidsplass har godt av jevnere kjønnsfordeling, men samtidig understreket at ingen når opp uten at de er kvalifiserte for oppgaven.

Luftforsvaret ønsker seg flere kvinnelige piloter, men ingen blir valgt fordi de er kvinner, hevder luftforsvaret selv.

Det norske forsvaret benytter seg likevel av lavere fysiske krav for kvinner, noe som kommer frem på forsvarets egne nettsider.

mest lest