Støre åpner pengesekken: – Hele Norge bryr seg

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. desember 2023 | 11:17

Statsminister Jonas Gahr Støre og president Volodymyr Zelenskyj fra Ukraina avholder en pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig onsdag formiddag.

Under pressekonferansen kunngjør Støre en ekstra bevilgning på tre milliarder kroner i sivil støtte til Ukraina som en del av Nansen-midlene.

– Jeg håper du forlater Oslo med en følelse av betydelig støtte fra Norge, sier Støre i åpningen av pressekonferansen.

Zelenskyj uttrykker sin takknemlighet for å være i Norge.

– Jeg er glad for å være i landet deres, først for å takke dere ansikt til ansikt. For å være ærlig er Norge en av de globale lederne når det kommer til støtte av Ukriana, sier Zelenskyj.

– For andre land er dere et forbilde når det kommer til ledelse. Det dreier seg ikke bare om noen få folk som bryr seg, men et helt samfunn med omtake, sier presidenten videre.

Under spørsmålsrunden ble Zelenskyj utfordret av journalist fra TV 2 på om Ukraina kan vinne krigen uten ytterligere støtte fra EU og USA.

– I krigens første dager var vi alene, og det var vanskelig for oss. Det var en tragisk tid for oss og vårt folk, og dere så hvordan det var å være alene. Vi ble nesten okkupert, men klarte å unngå det. Vi flyktet ikke, vi begynte å kjempe. Så når du spør om det er mulig uten ytterligere støtte, så er det mulig slik det var da krigen brøt ut, sier Zelenskyj.

– Det er veldig vanskelig når man er alene, og man går på mange tap man er alene. Man trenger et solid forsvar mot rakettangrep, og det kan man få dersom Europa og verden står samlet rundt Ukraina, legger han til.

I et innlegg på sosiale medier takker Zelenskyj Norge for støtten i kampen mot den russiske invasjonen.

– Sammen med statslederne i Norge, Danmark, Island, Finland og Sverige vil vi diskutere styrking av det militære, politiske og økonimiske samarbeidet, så vel som vår felles fremtid i Europa. Vårt mål er sikkerhet og en rettferdig og varig fred på kontinentet, skriver Zelenskyj på X.

mest lest