Krigsspill-simulering: Tusenvis av amerikanere vil raskt dø hvis Kina invaderte Taiwan

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. januar 2023 | 06:01

Krigsspill antyder at USA trenger å styrke Taiwans forsvar nå for å unngå store tap.

En kinesisk invasjon av Taiwan ville føre til store tap, ikke bare for Kina og Taiwan, men også for USA og Japan. Det sier en av Washingtons ledende tankesmier etter at de gjennomførte krigsspillsimuleringer, som etterlignet en kinesisk invasjon av Taiwan i 2026.

Disse krigsspillene, utført av Center for Strategic & International Studies (CSIS), gikk gjennom 24 scenarier for hvordan en invasjon kunne se ut, skriver Fox News.

I løpet av de tre første ukene av invasjonen ville mer enn 3.200 amerikanske styrker bli drept i kamp, omtrent halvparten så mange tap som de 20 årene med krig i Irak og Afghanistan. Dette utelukker tap som kan oppstå i andre teatre som Sør-Kinahavet. Kina ville lide flest tap, og mistet rundt 10.000 i kamp i løpet av de tre første ukene av invasjonen. Et overveldende flertall av de mer enn 30.000 kinesiske overlevende på Taiwan vil trolig bli fanger ved kampslutt, ifølge rapporten.

Cancian, forfatteren bak krigsspillrapporten, sa at USA må gjøre mer for å styrke Taiwans sikkerhet i Stillehavet, og sa at USA ikke kan sende våpen etter invasjonen som de gjorde i Ukraina.

– Kinesiske luft- og marinekapasiteter er sterke nok til at de kan forhindre at forsterkninger kommer seg videre til Taiwan. Så Taiwan må ha alt utstyret sitt før konflikten begynner, sier Cancian til Fox News.

Les også: – Taiwan har all grunn til å være bekymret

Cancian sa at USA trenger å fremskynde sine militære forsendelser til Taiwan, spesielt langdistanse bombefly med langtrekkende anti-skip missiler. «Vår beholdning av disse missilene er veldig begrenset. Vi går tom på bare et par dager. Vi må bygge mye mer av dem, advarte han.

Nitti prosent av koalisjonens fly ville gå tapt for kinesiske missilangrep på bakken og ikke i luften. Cancian understreket at det ville være svært viktig å bygge herdede tilfluktsrom for å beskytte flyet, og kalte ut Andersen Air Force Base i Guam for ikke å ha noen harde tilfluktsrom for å gi beskyttelse til flyet.

– De kinesiske missilene ville ødelegge disse flyene, sa Cancian.

John Mearsheimer om Ukraina, Nato, Kina og Taiwan

mest lest