Det hvite hus ser ingen tegn til romvesener – nå avslører de nye detaljer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. februar 2023 | 05:37

Kina har spionert på USA og allierte via ballong i årevis, sier Det hvite hus.

Det er fortsatt mange ting vi ikke vet om gjenstandene USA har skutt ned de siste dagene.

Og det ble ikke mindre spekulasjon og fantasi da generalen som har ledet de amerikanske nedskytingene ble spurt direkte på en pressekonferanse mandag kveld om han kunne utelukke besøk fra verdensrommet. Generalen svarte raskt:

– Jeg lar etterretningstjenestene finne ut av det. Jeg har ikke utelukket noe.

Men det er ingenting som tyder på at de ble sendt hit fra verdensrommet. Mandag kveld følte Det hvite hus seg tvunget til å gjøre det klart.

– Det er ingen indikasjoner på romvesener eller utenomjordisk aktivitet i de siste skyteepisodene, sa pressesekretær Karine Jean-Pierre, mandag da hun svarte på spørsmål om en rekke mystiske gjenstander skutt ned av det amerikanske militæret over en åtte-dagers periode i nordamerikansk luftrom.

– Kina har operert et ballongprogram i stor høyde som spionerer på USA og dets allierte i mange år, sier Karine Jean-Pierre.

John Kirby, som er talsmann for Det nasjonale sikkerhetsrådet, gjorde et forsøk på å avmystifisere saken.

– Det opererte under den forrige administrasjonen, men de oppdaget det ikke, sa Kirby.

– Vi oppdaget det, vi sporet det. Og vi har studert nøye for å lære så mye vi kan. Vi vet at disse overvåkningsballongene fra Kina har krysset over dusinvis av land på flere kontinenter rundt om i verden, inkludert noen av våre nærmeste allierte og partnere, la han til.

Selv om USA ikke vet hva de var, sa Kirby at de sørget for å gjøre tre ting klart før de skjøt dem ned:

  • De var ubemannede
  • De viste ingen tegn til manøvrering
  • De hadde tilsynelatende ingen kapasitet til fremdrift

Det er med andre ord svært sannsynlig at gjenstandene beveget seg etter hvert som vinden blåste.

Kirby sa at de ikke utgjorde noen trussel mot folk på bakken.

President Joe Biden beordret nedskytning etter anbefaling fra militæret – ut fra et føre-var-prinsipp.

På den ene siden utgjorde de en trussel mot sivil luftfart på grunn av den relativt lave høyden. På den ene siden kunne ikke USA utelukke muligheten for at de var utstyrt med overvåkingsutstyr.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg antydet på mandag at objektene var en del av et «mønster» for Kinas og Russlands overvåkning av USA og dets allierte, skriver The Guardian.

Florida-republikaneren Marco Rubio, hevdet at uidentifiserte fly hadde operert «rutinemessig» over amerikansk luftrom i årevis.

Det amerikanske forsvaret sier de har innhentet elektronikk som kan brukes til etterretning, fra vraket av den angivelige kinesiske spionballongen, skriver BBC.

– Mannskapet har klart å innhente betydelige vrakrester fra stedet, inkludert alle de viktige sensor- og elektronikkdelene som er identifisert, samt store deler av konstruksjonen, heter det i en uttalelse fra US Northern Command.

Krever at Russland kastes ut av det globale finanssystemet umiddelbart

mest lest