Silvio Berlusconi er ikke i tvil: Krigen i Ukraina er Zelenskyjs skyld

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. februar 2023 | 06:56

Italias tidligere statsminister er god venn med Putin – og nå går han igjen rett mot den italienske regjeringens politikk overfor Ukraina.

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi er ikke i tvil om hvem som har skylden for krigen i Ukraina – det gjør Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Jeg synes veldig, veldig dårlig på denne mannens oppførsel, sa Silvio Berlusconi søndag.

Berlusconi (86) er fortsatt en sentral skikkelse i italiensk politikk, og som leder av partiet Forza Italia er han en del av høyrekoalisjonen som har brakt nåværende statsminister Giorgia Meloni til makten.

Giorgia Meloni tok umiddelbart avstand fra Berlusconis uttalelser, ifølge den italienske avisen Corriere della Sera.

– Den italienske regjeringens støtte til Ukraina er sterk og bestemt, understreket hun kort tid etter Berlusconis uttalelser.

Berlusconi har aldri lagt skjul på at han har et vennlig forhold til Russlands president Vladimir Putin. De to møttes flere ganger da Berlusconi var statsminister – og de er fortsatt så nære, ifølge Berlusconi, at de utveksler bursdagsgaver og nyttårskort.

Det er ikke første gang Berlusconi vekker internasjonal oppmerksomhet med sitt forsvar av Putin.

I september utalte Berlusconi offentlig at Putin hadde blitt «presset» til å invadere Ukraina, og at Putin aldri hadde til hensikt å starte en langvarig krig:

– Planen var bare å invadere i en uke for å erstatte Zelenskyjs regjering med en regjering av hederlige mennesker, sa Berlusconi den gang, ifølge magasinet Politico.

Søndag gjentok Berlusconi i klare ordelag at han mener Zelenskyjs regjering er ansvarlig for krigen.

– Hvis han bare hadde sluttet å angripe de to uavhengige republikkene i Donbass [de russisk-annekterte regionene i Øst-Ukraina], ville alt dette aldri ha skjedd, forklarte Berlusconi.

E-tjenestens fulle versjon om Russlands krig i Ukraina: «Et strategisk feilgrep»

mest lest