Stavanger sentrum nedtagget med hatefulle budskap og trusler mot FrP og Høyre

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 14. februar 2024 | 17:53

«Du skal dø» og «Fuck Høyre» er blant de mange budskapene som er blitt tagget på en rekke bygninger i Stavanger sentrum.

Ett av byggene som er blitt vandalisert, er et lokale som tilhører Stavanger FrP. Her har en dør blitt knust, samt at det er blitt tagget «du skal dø» over ansiktet til lokallagslederen i partiet.

– Hele sentrum var fylt med tagging som inneholdt stygge budskap rettet mot Høyre og FrP. Det er også blitt gjort hærverk ved ett av lokalene våre, hvor en dør ble knust. Vi har forsøkt å fjerne noe av taggingen, men det er ikke alt som er like lett å få vekk. Etter vi oppdaget taggingen natt til 18. januar, brukte jeg varmepistol i 90 minutt for å få bort noe av det som var skrevet på lokalet vårt, forteller Montgomery Jacobsen, nestleder i Stavanger FrP til iNyheter.

Han sier at saken er blitt anmeldt til politiet.

– Det har vært et problem lenge. I valgkampen var det noen som forsøkte å tegne hitlerbart på en plakat som viste en av våre politikere, sier Jacobsen.

Nestlederen legger til at slik trakassering og drapstrusler ikke gjør mye for å motivere folk til å drive med politikk.

Foto: Isabella Maria Sund.

Lokallagsleder i Stavanger FrP, Leif Arne Moi Nilsen, forteller til iNyheter at taggingen er blitt tatt opp på film, og at opptaket er overlevert til politiet. Han håper saken vil bli oppklart.

– Vi er ganske sikre på hvem som har gjort dette. Vi har ham på film. Det er viktig at saken oppklares, for folk vil jo ikke være politiker når de opplever slikt, sier Nilsen til iNyheter.

Han legger til at det også er unge kandidater i partiet som er utsatt for trakassering.

– Det er klart at det er noen i byen som er veldig misfornøyd med vår side av politikken. Men man kan ikke holde på slik. Vi risikerer jo at folk ikke vil leie lokaler til oss i frykt for at bygget deres skal bli vandalisert, sier lokallagslederen.

Nilsen forteller at også Høyre er utsatt for omfattende vandalisme.

– Det meste som er blitt tagget inneholder budskap rettet mot Høyre. Dette kunne man se i hele byen.

«Fuck Høyre» skal være blant det som er tagget i Stavanger sentrum.

Politikerne setter standarden

iNyheter har snakket med Kristin Lode (21), som er fersk i lokalpolitikken i Stavanger. Hun ble i fjor valgt inn i bystyret for Fremskrittspartiet for første gang.

Hun mener politikerne må være bevisst på at de setter standarden for den offentlige debatten, og kobler politikernes ordskifte i byen opp mot taggingen.

– Politikerforakten har vokst den siste tiden. Skremmende nok gjenspeiles det også i Stavanger, hvor partilokaler tagges ned med dødstrusler og grove ord. Dette bør ryste våre lokalpolitikere til å erkjenne vårt ansvar. Vår oppførsel påvirker våre innbyggere og setter standarden for offentlig debatt.

Lode forteller til iNyheter at hun selv har opplevd retorikken som er blitt brukt i Stavanger bystyre som har vært hardt og usaklig.

– Siden valget har mindretallet engasjert seg i overdreven kritikk og et skittent spill for å delegitimere det nye flertallet. Krangling og negativ retorikk tjener ikke innbyggerne. Det skaper kun en utrygg debattarena som skremmer folk bort, spesielt nå som det er mange nye og unge i bystyret, skrev hun i et innlegg hos Stavanger Aftenblad 31. januar.

iNyheter har forsøkt å nå ut til Høyres lokallag i Stavanger, men de har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.

Politiet i Stavanger hadde ikke mulighet til å svare på iNyheters spørsmål onsdag kveld.

mest lest