Stiller ut politiske karikaturer utenfor Stortinget

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. mars 2023 | 06:30

Stortinget åpnet i dag en utstilling med avistegninger foran Stortinget.

– Avistegninger hører hjemme i demokratiets hjerte, sier Stortingets første visepresident, Svein Harberg, som åpnet utstillingen. Karikaturtegninger har vært en del av kunstsamlingen på Stortinget siden 90-tallet, men først de par siste årene har man fornyet utstillingen årlig. Siden 2021 har Stortinget hatt en avtale med Avistegnernes hus om hvert år å stille ut ti avistegninger fra året som gikk. Disse vises inne på Stortinget i ett år.

Interessen for karikaturutstillingene innendørs har vært stor. Derfor er det nå også laget en utendørs utstilling på Eidsvolls plass. Den viser nye avistegninger satt sammen med gamle avistegninger fra Stortingets samling.

– Vi er glade for at vi med utendørsutstillingen kan nå ut til mange flere. Avistegningene har skapt stort engasjement hos et bredt publikum, og har verdi både som ytringer og som kunst, sier leder for Stortingets kunstutvalg Tone Wilhelmsen Trøen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter.

Leder av Stortingets kunstutvalg Tone Wilhelmsen Trøen tar selfie sammen med avistegner Egil Nyhus. Foto: Stortinget

Kunstutvalget har plukket ut ti avistegninger fra et utvalg på om lag 20 tegninger som Avistegnernes hus har gjort for Stortingets kunstutvalg.

– Alle tegningene holder høy kvalitet, og vi lar oss imponere over både kreativitet, egenart og ikke minst over hvor poengterte de er, sier Trøen.

Stortingspresident Masud Gharahkhani er en av dem som er karikert i utendørsutstillingen.

– Når vi nå har gjort disse tegningene tilgjengelige utenfor Stortinget, viser vi at dette er maktkritikk som det skal være rom for, sier Gharahkhani.

Kjetil Rolness mener TV 2-Græsvik er en hykler

mest lest