Betydelige raffineri-utfordringer etter Ukrainas siste angrep

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 14. mars 2024 | 18:48

Droneangrep fra Ukraina traff tre oljeraffinerier langt inne på russisk område, noe president Vladimir Putin betegnet som et forsøk på å forstyrre det forestående presidentvalget.

Den 13. mars medførte et angrep fra en drone en brann ved Rosneft PJSCs anlegg i Rjazan, nær Moskva, som er blant de største anleggene for råolje i landet. I tillegg ble driften ved det mindre raffineriet Novoshakhtinsk i den sørlige delen av Rostov-regionen stanset av et lignende angrep.

Ifølge en rapport fra Bloomberg, har disse angrepene, sammen med et annet på Lukoil PJSCs anlegg i Norsi den 12. mars, ført til betydelige problemer. De angrepne anleggene utgjør omtrent 12 prosent av Russlands kapasitet for oljeraffinering.

Fra Svartehavet til Østersjøen har Ukraina stadig oftere anvendt droner for å angripe vesentlige russiske oljeinfrastrukturer. 

Russland nedkjempet 65 ukrainske droner over sitt område i løpet av natt til og morgen den 13. mars, ifølge uttalelser fra landets forsvarsdepartement. 

Departementet opplyste at det russiske luftforsvaret tok ut én drone over Leningrad fylke, én i Ryazan fylke, åtte i Bryansk fylke, åtte i Kursk fylke, 12 i Belgorod fylke og 35 i Voronezh fylke skriver Kyiv Independent på sin nettside.

Russiske Telegram-kanaler melder at en drone skal ha truffet bygget til Det føderale sikkerhetsbyrået (FSB) i Belgorod. Guvernør Vjatsjeslav Gladkov i Belgorod-området har ikke uttalt seg om disse opplysningene.

Intensjonen bak Ukrainas angrep inn i russiske områder er, om ikke direkte å sabotere Russlands valg, så i det minste å skape forstyrrelser, uttalte Putin i et intervju med statlige RIA Novosti. «Et ytterligere mål er å oppnå en fordelaktig posisjon i potensielle forhandlinger.»

I perioden fra 15. til 17. mars er Russlands innbyggere kalt til urnene for å avgi stemmer i presidentvalget. Dette vil bli Vladimir Putins femte forsøk på valg, med en ambisjon om å forlenge sin presidentperiode med seks år, til 2030 eller lenger.

mest lest