Regjeringen avviser separat støtteordning for uavhengige medier

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. mars 2024 | 05:56

Regjeringen avviser å imøtekomme ønskene om en egen støtteordning for uavhengige medier, til tross for gjentatte forespørsler fra flere redaktører.

Subjekt-redaktør Danby Choi gikk tidligere denne uka ut i Klassekampen og tok til orde for en egen tilskuddskategori for frittstående medier. Dette kommer etter en gjennomgang som avslørte at to tredjedeler av pressestøtten i fjor ble tildelt medier eid av konserner.

Kulturdepartementet har det øverste politiske ansvaret for pressestøtteordningen, og deres respons på denne forespørselen har vært preget av skepsis.

– Dersom vi lager en egen tilskuddsordning for medier uten konserntilknytning, ville det i praksis innebære at vi premierte medier som velger å stå utenfor konsern, skriver statssekretær Even Aleksander Hagen (Ap) i Kulturdepartementet til Klassekampen.

Hagen påpeker at det er legitime årsaker til å være tilknyttet et mediekonsern, slik som muligheten til å samarbeide om teknologiske løsninger for digital publisering. Av denne grunn mener statssekretæren at regelverket for pressestøtte ikke bør diskriminere mellom ulike medier basert på eierskap.

– For øvrig registrerer jeg at det årlig kommer nye aktører inn i ordningen. Noen av disse har heller ikke ­konserntilhørighet, legger Hagen til.

mest lest