Sverige vil ikke hente hjem kvinner og barn fra IS-leiren al-Hol

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. mars 2024 | 05:57

Den svenske regjeringen har besluttet å ikke hente hjem fem barn og deres mødre som befinner seg i al-Hol-leiren i Syria.

– Vi har gjort analysen fra utenriksdepartements side, og det er ikke et ansvar for Sverige eller den svenske regjeringen å ta grep for at disse personene skal komme hjem, sier utenriksminister Tobias Billström til TV4.

Han sier til kanalen at en av årsakene til at regjeringen har endret holdning er det nye sikkerhetsbildet.

– Dette er naturligvis en faktor som har vært nødvendig å ta hensyn til i denne analysen. Vi har en forverret sikkerhetssituasjon, og vi kan ikke utelukke at noen av de voksne personene vi snakker om også har blitt radikalisert i miljøet de har oppholdt seg i, i disse leirene. Dette er en faktor vi må ta hensyn til, sier han og fortsetter:

– Vi kan ikke risikere å sette landet vårt i fare, når vi står overfor en situasjon med en generelt økt sikkerhetstrussel, ved å ta imot mennesker som kan begå terrorhandlinger på vårt territorium, sier Billström.

Flere har varslet om at minst ett av barna lider av alvorlig underernæring og dårlig helse. Men Tobias Billström mener at hvis et svensk barn skulle dø i leiren, er det foreldrene som bærer ansvaret.

– Det svenske ansvaret i denne sammenhengen må begrenses til å forbedre situasjonen i leirene. Og det er tiltak og andre ting som har pågått over tid.

I leiren oppholder hovedsakelig ektefeller, andre kvinnelige familiemedlemmer og barn av mannlige IS-terrorister.

mest lest