Uføretrygdede har fått mer i trygd, men sitter igjen med mindre enn før

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 14. september 2022 | 08:30

Mange Nav-brukere får i år mer i trygd, men likevel mindre å rutte med.

Årsaken til dette er at trygden akkurat kommer over grensen for å kunne få bostøtte og ekstra strømstøtte, skriver NRK.

Trygdeytelsene ble fra 1. mai oppjustert med 4,77 prosent, i takt med forventet lønnsvekst, men grensen for å søke om bostøtte har ikke økt i samme takt. Den er blitt justert med 2,7 prosent 1. juni, på bakgrunn av prisveksten siste år.

Konsekvensen er at rundt 1000 husstander ikke lenger kan søke om bostøtte, fordi de får for mye utbetalt i uføretrygd, AAP eller andre ytelser.

Regjeringen har i tillegg koblet en ekstra strømstøtte til bostøtten, slik at når man mister bostøtten, mister man også strømstøtten.

Les også: Støre om statsbudsjettet: – Norge skal fortsette å eksportere strøm til Europa, selv om det vil gå utover nordmenns økonomi

Mottakere av bostøtte vil – uavhengig av bosted – få 1000 kroner i ekstra strømstøtte i oktober og 1500 i november og desember. I tillegg kommer 150 kroner per person i husstanden, ifølge Husbanken.

Rødts Mimir Kristjansson, reagerer.

– For en god del uføretrygdede og andre i Nav-systemet er virkeligheten slik at hvis du blir vippet over den grensen, går du på en stor smell, sier han.

Ikke uventet så mener statssekretær Nancy Charlotte Porsanger Anti (Sp), at det blir feil å koble uføretrygd og bostøtte direkte sammen.

– Uansett hvor taket går, vil det alltid være noen som ligger rett over eller rett under, sier hun.

 

Nå blir strømmen dyr også i nord

mest lest