Modig protest i Beijing foran Xi Jinpings «kroning»: – Vi vil ha respekt, ikke løgn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. oktober 2022 | 09:06

På søndag starter Det kinesiske kommunistpartiets 20 kongress. Der er det ventet et brudd med tradisjonen om at ingen kan sitte som president mer og generalsekretær i kommunistpartiet mer enn to perioder av fem år. Xi Jinping (69) ventes å få en tredje periode, det kan bety livslang posisjon og diktatorrolle.

Kinesiske myndigheter forsøker å stanse informasjon om sjelden protest i Beijing torsdag hvor store bannere hang over en bro med krav om boikott og fjerning av Xi Jinping, bare dager før Kommunistpartiets 20. partikongress.

Bilder og videoer av protesten på Sitong-broen dukket opp på sosiale medier torsdag ettermiddag, og viser også røykskyer som bølger opp fra broen over en større gjennomfartsvei i Haidian-distriktet i hovedstaden, skriver The Guardian.

«Vi vil ha mat, ikke PCR-tester. Vi vil ha frihet, ikke nedstengninger. Vi vil ha respekt, ikke løgn. Vi ønsker reform, ikke en kulturrevolusjon. Vi vil ha en stemme, ikke en leder. Vi ønsker å være borgere, ikke slaver», sa et banner, mens et andre ba om boikott av skoler, streiker og fjerning av Xi.

Bildene spredte seg raskt på vestlige sosiale medier, men ble raskt fjernet fra plattformene bak Kinas «Great Firewall». Innlegg som inneholdt ordene «Beijing», «bridge» eller «Haidian» ble strengt kontrollert, og en sang som delte navnet på broen ble tatt ned fra strømmetjenester, ifølge Associated Press.

På Twitter sa noen brukere at kontoene deres var midlertidig deaktivert på en annen stor kinesisk plattform, WeChat, etter at de delte bilder av protesten.

Fredag ​​morgen var hashtaggen «Jeg så det», der folk refererte til hendelsen uten å referere til den, blitt sett over 180 000 ganger før den også ble slettet.

«Jeg så det, vi så det alle,» sa et innlegg.

Et svar som spurte hva hashtaggen refererte til, ble besvart av en bruker som sa «søk på Twitter, søster, hvis du søker etter en bestemt hovedstad, kan du finne alt».

Noen internettbrukere hevdet å ha identifisert noen av demonstranete, inkludert den kinesiske dissidenten og tidligere parti-innsider Cai Xia.

Fang Zhouzi, en USA-basert kinesisk vitenskapsskribent, sa at de samme slagordene som ble vist på broen dager tidligere hadde blitt lagt ut på ResearchGate-kontoen hans av mannen som antas å være demonstranten. Fang sa at innleggene siden hadde blitt slettet, og spekulerte i at politiet hadde gjort det etter å ha arrestert ham.

Selve protesten ble raskt stoppet ned av politiet. Ikke lenge etter at bildene dukket opp på nettet, hang det ingen bannere fra veibanen.

Associated Press-journalister ble avhørt tre ganger og bedt om å fremvise legitimasjon. Politiet nekter da for at det hadde skjedd noe uvanlig i området.

Filosofiprofessor med forslag til hva Vesten bør gjøre hvis Putin bruker atomvåpen: «Ingen ting»

mest lest