Nestleder i organisasjon for skeive muslimer løy om å være skuddoffer: – Hva er det med Salams forhold til sannheten?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. oktober 2022 | 16:10

Flere medier har avpublisert en sak fra i sommer hvor en kvinne står fram med en detaljert historie om hvordan en venn beskytter henne mot kulene etter skytingen utenfor London Pub 25. juni. 

Ingen har kunne verifisere historien, som ble fortalt av Nikita Amber Abbas (21). Både NRK, Aftenposten, Avisa Oslo, Utrop og TV 2 brakte historien.

VG skriver at de over tid har jobbet med å verifisere historien, men uten hell. De mediene som brakte saken har altså avpublisert. Men på web.archive.com finnes fortsatt historien. Fra TV 2s opprinnelige sak er fortellingen tilgjengelig i detalj.

– Ei venninne av meg påpekte hvor fin kjole jeg hadde på meg. Jeg reiste meg opp fra rullestolen min for å vise den frem, og i neste sekund lå jeg på bakken, fortalte Nikita Amber Abbas (21) til TV 2.

Videre kunne man lese i detalj:

Natt til lørdag var hun ute med ei venninne og en kompis. De var utenfor uteplassen London pub da Zaniar Matapour (43) skjøt en rekke skudd utenfor uteplassene Per på Hjørnet og London.

– Jeg forstod ingenting, sier Nikita.

Ved siden av henne lå kompisen. Da skuddene gikk av, hadde han tatt tak rundt henne og brukt kroppen sin som skjold, forklarer Nikita. Hun forstod at han var skutt og hardt skadd. Flere timer senere skulle Nikita skjønne at også hun var skutt.

– Han blødde, og han holdt om meg. Og jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, forklarer hun.

Artikkelen inneholdt ytterligere dramatiske fortellinger. Blant annet om turen til legevakten:

Rundt henne var folk helt fra seg. Selv skrek hun til venninnen at de måtte få kameraten opp i rullestolen.

– Hun hjalp meg med å legge han over i rullestolen. Kompisen min klarte å hjelpe til litt, for han var litt bevisst.

Haster seg vekk

I full fart flyktet de fra skytingen. Med kompisen liggende over rullestolen kjører de i retning Jernbanetorget, ifølge Nikita.

– I hodet mitt opplevdes det som to minutter, men nå forstår jeg at det nok tok lenger tid enn det, for neste plass jeg husker er Galleriet ved Jernbanetorget, sier hun.

På vei bort til Galleriet kontaktet de ambulansen som møter dem på stedet.

– De hentet han. Jeg reiste hjem.

– Spurte ikke ambulansepersonellet om også du var skadet?

– Nei, for jeg sa at det var hans blod på som var på meg. Og det trodde jeg genuint også, sier hun.

Hun forklarer at hun er delvis lam, og derfor registrerte hun ikke at også hun var skadet. At det var hennes blod.

– Jeg var mer opptatt av han, for jeg var bevisst. Jeg snakket, og tenkte at dette går helt fint.

Bruker fortsatt historien

Nikita Amber Abbas, som sto frem i mediene med den falske historien, er nestleder i Salam – en organisasjon for skeive muslimer. Senest 10. oktober, i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet, der Salam mistet statsstøtten, brukte organisasjonen den falske historien til å skaffe seg sympati.

«Salam Norge, en organisasjon for skeive muslimer, frykter at de må legge ned etter å ha mistet den øremerkede støtten i forslaget til statsbudsjettet for 2023,» skrev NTB basert på en sak i Blikk. I saken var assisterende generalsekretær Thee-Yezen Al-Obaide

– Når vi nå ikke er inne på budsjettet, ser vi ikke hvilke muligheter vi har til fortsatt drift. Vi kan søke på midler, men når vi ikke vet om eller hva vi får, blir det nær sagt umulig å sikre drift for den eneste organisasjonen for skeive muslimer, sa

Salam Norge ble grunnlagt i 2018 og arbeider for LHBT-personer med muslimsk bakgrunn. Organisasjonen har fått én million i driftstilskudd av staten siden 2021, meldte NTB.

Salams medlemmer ble hardt rammet av terroren ved London Pub, opplyser Al-Obaide.

– Vi hadde medlemmer inne på London Pub og utenfor den natta, og vår nestleder Nikita Amber Abbas ble skutt. Som skeive muslimer har vi slitt i tiden etter terroren, og vi har brukt mye av tiden vår i etterkant på å ivareta medlemmene våre, ikke minst da vi arrangerte støtteparaden lørdag 25. juni, etter at Oslo Pride avlyste sin parade, sa han.

Men Nikita Amber Abbas er ikke den eneste i Salam med et frynsete forhold til sannheten. I 2021 ble Kjetil Rolness utsatt for deres generalsekretær Begard Reza, som anklaget ham for trakassering i en dokø, mens de var medlemmer av Ytringsfrihetskommisjonen. Reza kom også med en rekke andre anklager om at rasister var invitert og hun trakk seg med brask om bram fra kommisjonen. Rolness benektet hendelsen og ingen andre kunne verifisere det Reza påstod.

På Facebook kommenterer Rolness nyheter om Abbas på denne måten:

– Man spør seg: Hva er det med Salams forhold til sannheten? Det påståtte skuddofferet var nestleder i organisasjonen for skeive muslimer. Og dette er ikke første gang ledere i denne organisasjonen går til media med utrolige historier som ikke lar seg dokumentere.

Artikkelen fortsetter.

 

Torsdag 13. oktober kunne Utrop melde at Salam likevel skulle på offentlige penger.

– De har ikke mistet statsstøtten, sier statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet, Gry Haugsbakken, til Utrop og utdyper:

– Salam har tidligere fått øremerkede midler, men nå må de søke som alle andre skeive organisasjoner.

– Hvor sannsynlig er det at de får midler når de søker?

– De kommer til å få penger, sier Haugsbakken, og viser til at potten Salam og andre skeive organisasjoner må søke om midler fra, har blitt nesten doblet siden forrige statsbudsjett.

Det har ikke lykkes iNyheter å få en kommentar fra Nikita Amber Abbas.

Varetektsfengslet – for farlig for samfunnet (+)

mest lest