Mener Støre skifter ut Huitfeldt fordi hun er udugelig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. oktober 2023 | 10:04

I tillegg indikerer DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen at Støre systematisk kvitter seg med de som har egne maktbaser internt i Ap, og Huitfeldt er en slik.

Han fikk sparken i VG i 2019 fordi han hadde et skjult forhold til Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jette Christensen. Noe han ikke hadde fortalt om, samtidig som han kommenterte på interne forhold i partiet.

Frithjof Jacobsen hadde «innsideinformasjon» som han ikke var åpen om, og skrev muligens på vegne av en fraksjon.

Men så fikk han jobb i DN.

Men han har kanskje fortsatt mye innsideinformasjon, selv om samboeren ikke lenger sitter på Stortinget for Ap.

I sin jobb som redaktør i DN fortsetter Jacobsen å kommentere på forhold i partiet. Denne gang er det Støres sannsynlige avsetting av utenriksminister Anniken Huitfeldt har tar for seg. Og Jacobsen tro ikke helt på den forklaring de fleste peker på: At Huitfeldt må gå på grunn av aksjesaken til hennes mann, som angivelig skulle så i veien for at AP kan kritiserer Erna Solberg hardere.

Les også: «Enormt drama» om Huitfeldt

Nei, Jacobsen har en annen teori:

«Mitt inntrykk er at disse spekulasjonene ikke stemmer. Hvis og når Støre skifter utenriksminister, handler det ikke om Erna Solberg eller om aksjesaken. Det handler om at han har behov for en ny utenriksminister,» skriver han.

For Jacobsen fremkommer det i en ny bok fra Kjetil B. Alstadheim at Støre har brukt mye tid i utlandet de siste to årene for å håndtere nasjonale interesser knyttet til «pandemi, strømkrise og Ukraina-krigen». Og dette er forhold som en utenriksminister jo skulle tatt seg (mer) av.

En statsminister må være mer hjemme, og om to år er det valg.

«Vurderingen kan være at den må bekles av en som har mer erfaring og større ferdigheter. Barth Eide har det, og det skader kanskje ikke heller at han, i motsetning til Huitfeldt er erklært EU-tilhenger,» skriver Jacobsen om situasjonen.

«Større ferdigheter», skriver han. Støre vurdere altså at Huitfeldt ikke er kompetent nok, ifølge DNs politiske redaktør.

Ogt så var det dette med de interne utfordringene. For Jacobsen er enig i at Huitfeldt er «en av Aps mest sentrale og erfarne politikere».

Kan det være at Støre ser Huitfeldt som en trussel mot sin suverene posisjon innad i partiet? Eirik Mosveen i Avisa Oslo har kalt henne Aps «nest mektigste politiker etter Jonas Gahr Støre»

Han forventer bråk av at Støre gir henne fyken.

Det kan være helt bevisst, tror Jacobsen:

«[D]et er påfallende hvordan Arbeiderpartiets leder siden 2014, nå har mistet eller kvittet seg med veldig mange av de som for åtte år siden var oppfattet som de fremste i partiet da han tok over. Giske, Tajik, Trettebergstuen og nå kanskje Huitfeldt..» skriver Jacobsen og avslutter:

«Lurer på hvem som er den neste.»

mest lest