Mot konsensus: JP Morgan venter flere rentekutt i Norge neste år

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. oktober 2023 | 09:33

Den amerikanske storbanken tror Norges Bank bommer i sine analyser av norsk økonomi. Den er er mer rentesensitiv enn sentralbanksjef Ida Wolden Bache legger til grunn.

– Norges Bank har bygget renteplanen på altfor positive forutsetninger fra norsk økonomi. Det går rett og slett ikke så bra i norsk økonomi som sentralbanken tror, sier JP Morgan-analytiker Morten Lund for nordisk økonomi til DN.

Den amerikanske storbanken har dermed er annet syn enn mange andre.

Lund mener den norske økonomien er «en av de klart mest rentesensitive økonomiene i den industrialiserte verdenen.»

De siste inflasjonstallene er en indikator på dette.

Ferske tall fra SSB viser at inflasjonen faller mer enn Norges Bank hadde lagt til grunn.

Tolvmånedersveksten i KPI gikk ned fra 4,8 prosent i august til 3,3 prosent i september. Dette er den tredje måneden på rad med nedgang i tolvmånedersveksten i KPI. 

Les også: Kraftig fall i prisveksten: – Siste renteheving bak oss

– Vi har lenge sagt at Norges Bank ikke hever renten ytterligere i desember, og at det er stor sannsynlighet for at Norges Bank må nedjustere rentekurven allerede fra neste år, sier Lund som innrømmer at de dermed er «utenfor konsensus».

Norges Banks virkemidler på renten er sterkere enn det sentralbanken selv har tatt inn i modellene. Wolden Bache må kutte styringsrenten med 25 basispunkter i juni, september og desember neste år, ifølge JP Morgan.

Banken mener også at den norske kronen kommer til å styrke seg fremover. Utenlandske investorer mener den er undervurdert og vil inn med kjøp. Dermed vil importert inflasjon også gå ned.

Alt dette taler for lavere renter fra Norges Bank.

mest lest