Norges Bank hever renten: – Iskald julegave

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. desember 2023 | 10:35

Norges Bank besluttet i dag å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 4,50 prosent.

Det skriver sentralbanken i en pressemelding torsdag.

– Vi ser at økonomien kjøler seg ned, men prisveksten er fortsatt for høy. En økning i renten nå reduserer faren for at prisveksten holder seg høy lenge. Trolig holder vi styringsrenten på 4,5 prosent en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i pressemeldingen.

«Prisveksten har vært noe lavere enn ventet, men er fortsatt klart over målet på 2 prosent. Samtidig har bedriftenes kostnader økt mye de siste årene, og det er utsikter til at lønnsveksten holder seg høy. Kronen har svekket seg videre. Det vil holde prisveksten oppe fremover selv om prisimpulsene fra utlandet avtar. Sysselsettingen er høy, og arbeidsledigheten er fortsatt lav.»

«Komiteens vurdering er at det trolig vil være behov for å holde renten oppe en god stund fremover for å få prisveksten tilbake til målet innen rimelig tid.»

Ved forrige rentemøte 1. november besluttet Norges Bank å holde renta uendret på 4,25 prosent.

På forhånd ventet flere økonomene at renten skulle holdes i ro.

– Jeg ble overrasket. Dette er en iskald julegave fra Norges Bank. Det eneste man kanskje kan glede seg over i denne rapporten for vanlige norske husholdninger, er at renten ikke skal videre opp nå, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, i VGTVs studio.

Kronen blir umiddelbart styrket etter rentebeslutningen.

Økonom Dane Cekov i Nordea, mener at rentebeslutningen signaliserer Norges Banks alvorlige innsats for å stabilisere den svake kronekursen.

– Dette handler om kronekursen. Kronen er blitt 4,5 prosent svakere siden forrige rentemøte i september. Det er tydelig at Norges Bank nå mener alvor, sier Cekov til NRK.

mest lest